Novalićev advokatski tim optužio Konakovića: "Izvršio je pritisak na sud"

7
Radiosarajevo.ba
Novalićev advokatski tim optužio Konakovića: "Izvršio je pritisak na sud"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Fadil Novalić

Advokatski tim Fadila Novalića oglasio se saopćenjem u kojem je optužio ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića za nezakoniti pritisak na Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"U skladu sa svojim obrazovanjem, načinom sticanja diplome na Fakultetu za sport Univeziteta u Sarajevu i pravnim znanjem, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković je još jednom pokazao svoje porazno nerazumijevanje vladavine prava i principa pravne države.

Iskaz profesorice fizičkog iz Ribnikara: "Rekle su mi vidite kako smo lijepe i onda su ubijene..."

Iskaz profesorice fizičkog iz Ribnikara: "Rekle su mi vidite kako smo lijepe i onda su ubijene..."

Nakon što je nedavno zloupotrijebio funkciju i prostor u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH radi press konferencije na kojoj se brutalno obrušio na pravosudne i istražne organe, te novinare i medije, stajući u zaštitu svog kuma koji je uhapšen zbog istrage o vezama sa jednim od najmoćnijih narko-kartela na svijetu, ministar Konaković je otišao i korak dalje: najavio je novu press konferenciju i svoju analizu presude nekadašnjem premijeru Fadilu Novalicu.

Učinio je to svjestan da je u toku postupak pred Ustavnim sudom BiH po apelaciji protiv navedene presude, čime je na najgrublji način, kao nosilac jedne od najvažnijih izvršnih funkcija u Bosni i Hercegovini, izvršio pritisak na sud.

Solakova advokatica reagirala na Konakovićeve najave: Nadamo se da će pustiti i audio/video snimak

Solakova advokatica reagirala na Konakovićeve najave: Nadamo se da će pustiti i audio/video snimak

Podsjećamo javnost da ovakav odnos ministra Konakovića predstavlja nezakoniti i nedopustivi pritisak na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom 6. stavom 2. Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Njegov najnoviji brutalni pritisak na sud predstavlja kontinuitet nezakonitog miješanja u rad pravosuđa, otkriven još tokom trajanja istrage i sudskog postupka protiv gospodina Novalića, kada je i javnost upoznata sa "Media planom" političke stranke čiji je ministar Konaković predsjednik. Podsjećamo, navedenim planom je detaljno razrađen mehanizam širenja laži i dezinformacija o gospodinu Novaliću.

Nažalost, realizacija navedenog plana dovela je i do nezakonite presude gospodinu Novaliću. I o optužnici i o zakonitosti presudi izdvojenim mišljenjem oglasio se i predsjednik sudskog vijeća koje je donijelo presudu u prvostepenom sudskom postupku, koji je, između ostalog, napisao:"Tužilac nam je predstavio niz indicija niskog stepena vjerovatnoće iz kojih je izveo konstrukciju o udruživanju sa ciljem sticanja imovinske koristi u nepoznatom iznosu koja bi se podijelila na kraju nabavke respiratora. Mi smo se saglasili da za takvu konstrukciju nema dokaza.(...) Iz izvedenih dokaza osnovano se može zaključiti da optuženi Novalić nije radio ništa što bi prevazilazilo ovlaštenja premijera u vrijeme pandemije i proglašenja vanrednog stanja. Nije radio ništa što nisu radili premijeri svih zemalja u vrijeme epidemije.

Konaković o aferi 'Respiratori': "Printat ćemo primjerke presude i dokaza i dijeliti ljudima u BiH"

Konaković o aferi 'Respiratori': "Printat ćemo primjerke presude i dokaza i dijeliti ljudima u BiH"

Ministar Konaković, unatoč jasnim upozorenjima i stručne javnosti i međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini, nastavlja sa zloupotrebom ministarske funkcije i svoje stranke radi vršenja pritiska na istražne organe i sud. Uvjereni smo da će i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, nakon što je to već prepoznala javnost u Bosni i Hercegovini, uvidjeti da se, po ko zna koji put,  radi o brutalnom nasrtaju ministra Konakovića na nezavisnost suda i ugrožavanje prava svakog građanina Bosne i Hercegovine na pravično suđenje", navodi se u saopćenju koje potpisuju Elmir Jahić i Senad Pećanin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije