Novalić u Tuzlanskom kantonu o trasi autoputa Tuzla – Brčko - Orašje

0
Radiosarajevo.ba
Novalić u Tuzlanskom kantonu o trasi autoputa Tuzla – Brčko - Orašje
Foto: Vlada FBiH / Novalić u posjeti Vladi TK

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetio je danas Vladu Tuzlanskog kantona, gdje je sa kantonalnim premijerom Irfanom Halilagićem razgovarao o trasi autoputa Tuzla – Brčko – Orašje.

Sastanku su prisustvovali i resornim kantonalni ministri, te gradonačelnici i predstavnici poslodavaca i privrednika Srebrenika i Gradačca.

Ovom prilikom, predstavnici Tuzlanskog kantona još jednom su iskazali potrebu redefinisanje trenutne trase autoceste radi interesa privrede i građana.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Premijer Federacije Fadil Novalić poručio je da Vlada Federacije BiH čvrsto stoji iza Tuzlanskog kantona i njegove komunikacijske deblokade.

Danas smo vidjeli da postoji volja, postoje i neke tehničke pretpostavke, a izgleda i ekonomska opravdanost da se ova trasa izmijeni i da ide bliže naseljenim mjestima Srebreniku i Gradačcu i dalje prema Brčkom. Budući da je Vlada FBiH, preko JP Autoceste FBiH 6. januara otvorila projekat i 7,5 miliona KM troši na izradu Idejnog i Glavnog projekta ove dionice u blizini Tuzle, sada nam treba politička odluka da li će se trasa mijenjati ili ne, kako bi to mogli uvrstiti u projekt, te uvažiti i lokalne interese.

Mi čvrsto stojimo iza Tuzlanskog kantona i nastojimo da se uspostavi jedna kontinuirana politika, naročito u ekonomskom smislu“, kazao je premijer Novalić, dodajući da će Federalna vlada pomoći da se ispoštuje iskazana težnja za putnom i željezničkom deblokadom Tuzlanskog kantona.

Predstavnici Tuzlanskog kanton istakli su da je prva dionica trase od Tuzle do Čanića nesporna, kao i podrška što skorijem početku radova na njenoj izgradnji.

Danas smo zaključili da izmjena trase autoceste ima političku podršku i Vlada Tuzlanskog kantona će, na osnovu inicijativa koje očekujemo iz gradskih vijeća Gradačca i Srebrenika, tražiti očitovanje Skupštine Tuzlanskog kantona, te na osnovu njene odluke, pokrenuti proceduru izmjena i dopuna Prostornog plana TK, čime bi se stvorili preduslovi za izmjenu trase i izradu nove projektne dokumentacije. Sve ostale aktivnosti u vezi sa projektovanjem i realizacijom, realiziraju federalne institucije i JP Autoceste FBiH, ali učinit ćemo sve što je u našoj moći da, dok traju radovi na prvoj dionici Tuzla – Čanići, koja nije sporna, radimo na približavanju nove trase interesima Srebrenika i Gradačca“, kazao je premijer Halilagić.

Gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović smatra da bi ranije predviđena trasa zaobišla sve proizvodne, trgovačke i druge kapacitete Srebrenika i Gradačca.

„Ona ne da ne bi pomogla, nego bi i odmogla, jer bi svi konzumenti iz EU zaobilazili teritorije i Srebrenika i Gradačca. Zbog toga treba revidirati trenutnu trasu i prilagoditi je potrebama života“, kazao je gradonačelnik Omerović.

Nakon Tuzlanskog kantona, premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas će posjetiti i Brčko distrikt BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije