Odnosi / Novalić u posjeti Republici Turskoj: Razgovarano o autoputu Sarajevo-Beograd

28. 10. 2020. u 16:38:00 Fena

Shares: 0

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj, gdje se susreo s ministrom transporta i infrastrukture Republike Turske Adilom Karaismailogluom i razgovarao o dijelu autoputu Sarajevo – Beograd kroz Federaciju BiH, konkretno o dionici Tuzla – Brčko.

Otvoreni su i razgovori s turskim Željeznicama oko zajedničkih projekata razvoja u elektromašinskoj industriji i proizvodnji šinskih vozila. Radi se o izuzetno značajnim projektima za koje postoje znanja i iskustvo u FBiH.

Ovom sastanku su pristustvovali i generalni direktor Željeznica Republike Turske Ali Ihsan Uygun i generalni direktor Direkcije za infrastrukturne investicije AEGM Yalcin Eyigun.

Također, Novalić je posjetio i kompaniju Sintek Madencilik koja se bavi uspostavljanjem velikih pogona kao što su termoelektrane, cementare, tvornice čelika, rafinerije i slično. Tokom razgovora naglasak je stavljen na konkretne investicije vezane za cementare i održivu energiju.

U Ambasadi BiH u Ankari održan je sastanak sa članom Vijeća za ekonomske politike Predsjedništva Republike Turske Hakanom Yurdakulom. Sastanku su prisustvovali i najistaknutiji privrednici Republike Turske, koji imaju direktne poslovne veze s Bosnom i Hercegovinom.

Jedan od zaključaka donesenih na ovom sastanku jeste da postoji potreba za strukturiranjem saradnje, te da je Yurdakul ponudio punu podršku Vijeća za ekonomske politike Predsjedništva Republike Turske na povezivanju s turskim investitorima.

Uz premijera Novalića sastancima su prisustvovali zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković i premijerovi saradnici, kao i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Adis Alagić.

Cilj posjete Turskoj je ojačati postojeće i napraviti nove veze turskih s privrednicima u Federaciji, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)