Ismir Jusko: Autoput Sarajevo - Beograd povećat će robnu razmjenu

K. S.
Ismir Jusko: Autoput Sarajevo - Beograd povećat će robnu razmjenu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ismir Jusko
Državni ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko, gostujući na TV Alfa, izjavio je da su, nakon 12 mjeseci i 16 prijedloga, definirana dva pravca budućeg autoputa Sarajevo - Beograd.

"Jedan pravac je preko Tuzle, a drugi preko Vardišta i Višegrada. Samo oko Tuzle saobraća oko 22.000 vozila. To je veliki značaj za Tuzlu jer je ovaj autoput povezuje s Koridorom Vc ali i s Koridorom 11. Ipak, istočna BiH ne treba ostati odsječena od kvalitetne infrastrukture. Nakon pregovora u Turskoj, došla je najbolja opcija, a to su dva kraka", pojasnio je Jusko. 

Prema njegovim riječima, značaj autoputa Sarajevo - Beograd ogleda se u tome što će povećati robnu razmjenu BiH sa Srbijom ali i bolje i kvalitetnije infrastrukturno povezati obje zemlje.

"Sada imamo definirana dva pravca. Sljedeći korak je napraviti kvalitetnu procjenu koliko će koštati izgradnja. Najveći teret će iznijeti entitetska ministarstva i entitetska preduzeća za autoputeve. Realno je proces potraje oko dvije godine", precizirao je Jusko.

Resorni ministar, govoreći o mostu Bratoljub između Bratunca i Ljubovije u Srbiji, kaže da je taj projekt završen što se tiče državnog ministarstva prometa i komunikacija.

"Nadam se da će na jednoj od idućih sjednica Vijeća ministara BiH doći na dnevni red. To bi se trebalo naći u najskorije vrijeme i to je jedan od prioriteta", rekao je Jusko.

Kazao je da je za njegovih 18 mjeseci mandata usvojena transportna strategija.

"Ne treba biti pesimističan, neke stvari se dešavaju. Izgradnja autoputa kod Zenice ide zadovoljavajućom dinamikom, jedna cijev tunela je probijena", napomenuo je ministar prometa i komunikacija BiH. 

Dodao je da ima odličnu saradnju s entitetskim ministarstvima prometa i komunikacija kao i s kolegama iz istih ministarstava u zemljama regiona. Prema njegovim riječima, oko 50 posto posla za izgradnju mosta kod Bosanske Gradiške je završeno.

"Sačuvana su sredstva namijenjena našoj zemlji i ona su sada u fazi mirovanja", napomenuo je Jusko.

Podvukao je da je BiH bila prva država koja je došla sa spremnim projektima na prvu sjednicu Transportne zajednice.

"BiH je došla s tri projekta, a to su most kod Šćepan Polja, Unsko-sanska pruga i most kod Bosanske Gradiške", dodao je Jusko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije