Novalić, Solak, Hodžić i Milićević stigli na Sud BiH

0
Radiosarajevo.ba
Novalić, Solak, Hodžić i Milićević stigli na Sud BiH
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Novalić, Solak, Hodžić i Milićević

U Sudu BiH danas se nastavlja suđenje Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku, Jelki Milićević i Fikretu Hadžiću u aferi Respiratori.

Početak ročišta predviđen je za 13.00 sati, a optuženi u aferi stigli su na Sud. Sudija u ovom predmetu je Džemila Begović.

Optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hadžiću se na teret stavlja počinjenje krivičnih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona konvertibilnih maraka (1,48 miliona eura) za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Premijera Federacije BiH Fadila Novalića optužnica tereti za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Novalić se tereti i za pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Miličević optužena je za nesavjestan rad u službi.

Nijedno od ovo dvoje visokih funkcionera nakon podizanja optužnice nije ponudilo ostavku na mjesto premijera, odnosno ministra finansija Federacije.

Podsjetimo, na prošlom ročištu koje je održano 12. januara, svjedoku Kristianu Mariću, kojem je dodijeljen imunitet od krivičnog gonjenja, odbrana Hodžića predočavala je telefonske poruke koje je razmjenjivao sa drugim licima. Marić je, prema prezentovanim porukama, govorio o ispitivanjima na koje je pozvan u vezi sa nabavkom respiratora.

I na današnjem ročištu Kristian Marić bi trebao da se pojavi i nastavi svjedočenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije