Novalić se obratio Tužilaštvu KS zbog stanja u Zavodu Pazarić: Uznemirio sam se

Radiosarajevo.ba
Novalić se obratio Tužilaštvu KS zbog stanja u Zavodu Pazarić: Uznemirio sam se
/ Fadil Novalić

O dešavanjima u Zavodu Pazarić oglasio se i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Kako je saopšteno, Novalić se danas pismeno obratio glavnoj tužiteljici Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabini Sarajliji. Od nje je zatražio da hitno postupi u skladu sa svojim nadležnostim, te da Tužilaštvo ispita činjenice koje se donose na navedena dešavanja.

Ćudić predstavila šokantne detalje iz Zavoda Pazarić: Djeca vezana za radijatore

"Kao i sve građane i mene su uznemirile fotografije štićenika iz Pazarića danas objavljene u javnosti. Ne ulazeći u eventualni politički motiv onih koji su te fotografije danas obznanili, odlučio sam, prije svega kao čovjek, a potom i kao premijer, odlučio sam zatražiti pomoć Tužilaštva", istakao je Novalić.

U pismu tužiteljici Sarajliji, navedeno je da "postoje indicije i o mogućem postojanju koruptivnih i krivičnih djela, počinjenih od strane službenih i/ili odgovornih osoba kroz različite oblike i vidove zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja vršenjem službene dužnosti, ali ne u interesu i za potrebe službe koju vrše već u drugom cilju ili interesu".

"Obraćam vam se u vezi s oprečnim zvaničnim informacijama kojima raspolaže Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u odnosu na informacije koje se pojavljuju u medijama u pogledu poštivanja prava korisnika, uslova smještaja, tretmana i liječenja korisnika i svih ostalih činjenica i okolnosti u vezi sa njihovim boravkom u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazari", naveo je Novalić.

Direktor Zavoda u Pazariću: Ovo je atak na žene koje ovdje rade

Od ministara rada i socijalne politike, zdravstva, pravde i obrazovanja i nauke je zatražio informaciju o, kako je saopšteno, stvarnom i činjeničnom stanju u Zavodu Pazarić.

Iz kabineta Federalnog premijera je ukazano da će informacija biti razmatrana na sjednici Vlade koja je zakazana u petak, 22, novembra.

Podnijeta krivična prijava zbog stanja u Zavodu Pazarić

Podsjećamo, zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Federalnog Parlamenta Sabina Ćudić je objavila fotografije koje svjedoče o nehumanom tretiranju štićenika u Zavodu Pazarić.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo: "Provjerit ćemo navode Sabine Ćudić"

Fotografije su uznemirile javnost. Izazvale su brojne reakcije, a mnoge od njih su bile osuđujuće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije