Novalić: Povećali smo penzije svim penzionerima za 3,5 posto

Fena
Novalić: Povećali smo penzije svim penzionerima za 3,5 posto
Foto: Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ističe da je svjetski standard u mandatu svake vlade reforma jedne od tri velike oblasti, a da je aktuelna Federalna vlada istovremeno krenula u tri velika reformska procesa.

"Vlada koju predvodim uspjela je završiti reformu radno-pravnog zakonodavstva, penzionog sistema, a otpočela je i treću reformu, koja se tiče zakona o doprinosima i porezima", izjavio je Novalić.

Smatra da je Vlada FBiH, uz mnogobrojne opstrukcije i složenu strukturu u Federaciji BiH i odnosima unutar koalicija u Parlamentu FBiH i Vladi, ipak ostvarila značajan rezultat.

"Dokaz tomu je podatak da je, zbog 'šume' kontradiktornih propisa iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, tokom 2015. i dijelom 2016. godine, došlo do značajnog porasta broja penzionera zbog takozvanog povoljnijeg penzionisanja, što je 29. novembra 2016. godine rezultiralo akumuliranim gubitkom Federalnog zavoda penzijskog i invalidskog osiguranja u iznosu od gotovo 227 miliona KM", naveo je Novalić.

Donošenjem ovog zakona, koji je reformski i usklađen s EU regulativama, podsjeća premijer Novalić, predviđeno je trezorsko poslovanje FZ PIO, čime se garantira stabilnost i sigurnost isplate penzija bez kašnjenja.

"Među pozitivnim efektima novog zakona je povećanje penzija osobama penzionisanim do 31. jula 1998. godine za deset posto, dok su korisnicima koji su penzionisani do 31. decembra 2007. godine penzije povećane za pet posto, čime je ispravljena nepravda prema penzionerima nastala prethodnim zakonskim rješenjima", podsjeća Novalić. 

Dodaje da je ovim povećanjem obuhvaćeno gotovo 108.000 penzionera.

"Pored toga, povećali smo penzije svim penzionerima, kojih je 412 hiljada u FBiH, za 3,5 posto u skladu sa novim zakonom, pa smo još jednom povećali iznos najnižih penzija za dodatnih 3,5 posto, a pri tome nismo dopustili rast najviših penzija", potcrtao je premijer Novalić.

Kao rezultat svih ovih aktivnosti Vlade FBiH u sektoru penzijskog i invalidskog osiguranja, navodi Novalić, vidljiv je potpuno stabilan PIO sistem sa sigurnim i redovnim penzijama, i njihovim stabilnim rastom, unatoč evidentnom porastu broja penzionera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije