Novalić: Nećemo žrtvovati ekonomiju, inače ćemo zapasti u zonu gladi

Fena
Novalić: Nećemo žrtvovati ekonomiju, inače ćemo zapasti u zonu gladi
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Press konferencija nakon sjednice Predsjedništva SDA

Mjere koje su bile na snazi od polovine marta do kraja maja pokazale su dobre rezultate, ali su bile pogubne za ekonomiju, poručio je federalni premijer Fadil Novalić.

"Ne želimo više žrtvovati ekonomiju, jer inače ćemo zapasti u zonu gladi, imat ćemo jako veliki broj socijalnih slučajeva. Nećemo više uvoditi restriktivne mjere poput policijskog sata, ali ćemo mjere dorađivati.

Vratit ćemo pažnju, restriktivnu kontrolu sadašnjih mjera. Pratimo šta rade razvijene zemlje", naglasio je Novalić.

Smatra da posljedice koronavirusa u BiH, ali i u drugim državama, najviše trpi turizam. S tim u vezi, najavio je, Vlada Federacije BiH pomoći će ovaj sektor.

"Nećemo napraviti novi korona zakon, širokopojasni, koji se odnosi na sve, nego ćemo ići segmentno. U septembru ćemo najvjerovantije donijeti zakon kojim ćemo pomoći sa 20, 30 miliona KM turistički sektor. U budućem periodu prevoznički, i tako dalje. Ići ćemo na ciljane aktivnosti", rekao je Novalić, dodajući da je to potpora, ali da su korisnije investicije.

Poredeći period za vrijeme restriktivnih mjera i poslije naveo je da je od 16. marta do 29. maja bilo 1.082 zaraženih, 39 mrtvih i 956 izliječenih. U protekla dva mjeseca je 7.517 zaraženih, 178 mrtvih i 3.700 oporavljenih. Aktivnih je 3.950.

Naglasio je da su i ekonomske posljedice vidljive, tako da su u aprilu prihodi bili manji za 13,3 posto. U maju je zabilježen minus od 10,5 posto, zbog koronavirusa, a u junu 7,2 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije