Novalić poručio: Za 15 dana ugovor za milion Pfizer vakcina

10
Radiosarajevo.ba
Novalić poručio: Za 15 dana ugovor za milion Pfizer vakcina
Foto: Vlada FBiH / Arhiva

Prilikom posjete Zeničko-dobojskom kantonu i Kantonalnoj bolnici Zenica Premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio je skoriju nabavku većih količina vakcina.

Kako je kazao Novalić, ishod današnjeg sastanka sa Pfizerom je pozitivan, a uz to i Kineska državna agencija je poslala ugovor diplomatskom poštom prema Federaciji BiH, piše FTV.

"Mi smo svakako u završnoj fazi procesa nabavke vakcina, jednostavno smo zaključili da nam je javna kampanja oko nabavke vakcina naškodila i to nam je rekao i Ruski fond koji na taj način ne toleriše da ga se izlaže pri nabavi vakcina. Sada smo u zadnjim danima pred potpis ugovora. Danas je Kineska državna agencija potpisala ugovor i poslala ga je nama diplomatskom poštom. Danas smo imali sastanak sa Pfizerom, nabavka milion vakcina, za 15 dana bit će potpisan ugovor i to privodimo kraju. Masovna vakcinacija nije samo pitanje nabavke vakcina nego i organizacija vakcinacije koja je na kantonalnim zavodima“, kazao je Novalić.

Međutim, o krajnjem roku dolaska većih kontingenata vakcina još nema informacija.

"Mi kad potpišemo prvi ugovor koji je poslan iz Kine, a nismo ga još dobili, tamo stoji kada ćemo dobiti vakcine i kada će nam ih isporučiti i cijena i sve ostalo. Nismo ga još dobili jer ide diplomatskom poštom. Dobit ćemo ovih dana i odmah ćemo ga potpisati. Dali smo dozvolu na Vladi Zavodu za javno zdravstvo i onda će biti jasno kada i koliko košta, ali svejedno te informacije neće biti ovog momenta javno dostupne", zaključio je Novalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije