Novalić: Iseljavanje iz FBiH nije tako dramatično kako se predstavlja u javnosti

Fena
Novalić: Iseljavanje iz FBiH nije tako dramatično kako se predstavlja u javnosti
/ Foto: Anadolija
Federalni premijer Fadil Novalić odgovorio je na tvrdnje poslanika Naše stranke Dennisa Gratza koji je na tematskoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta upozorio na dramatično iseljavanje stanovništva, posebno mladih ljudi, iz FBiH.

Pozivajući se na podatke Federalnog zavoda za statistiku, zatim tijela Ujedinjenih naroda i analize Financial Timesa, Fadil Novalić je zaključio da iseljavanje nema drastične razmjere kakve se predstavljaju u javnosti, kao i da su negativni trendovi nataliteta veći problem u FBiH od odlaska ljudi.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, na koje se pozvao Novalić, kao i direktor Zavoda Emir Kremić, od 2010. do 2016. godine, iz FBiH je iselilo 48.700 stanovnika. U istom periodu je umrlo 144.750 osoba, a rođeno 143.621.

Premijer je naveo i podatke o opadanju broja upisanih prvačića u osnovne škole te se pozvao na analizu Financial Timesa koja Bosnu i Hercegovinu, za period 2010-2016, svrstava u zemlje s najmanjim brojem odlazaka u regiji jugoistočne te istočne Evropi i dodao da bi se drastični gubitak stanovništva morao osjetiti u evidencijama kakve imaju, recimo, biroi za zapošljavanje.

Emigracije iz Bosne i Hercegovine su kroz historiju konstanta, kao i iz zemalja jugoistočne te istočne Evrope, a trendovi zavise i od migracione politike razvijenih zapadnih zemalja.

Rastući trend odlaska iz BiH zabilježen je naročito 2012. godine, tačno kad je stupio na snagu bezvizni režim, rekao je također premijer.

Najčešći uzroci iseljavanja, prema pokazateljima tijela UN-a, dodaje on, vezani su za ekonomske prilike, sigurnost, percepciju budućnosti, životno okruženje (školstvo, zdravstvo, sporti i komunikacije), mjere podrške (beskamatni stanovi, zapošljavanje mladih i sl.) te značajnu liberalizacija protoka ljudi usred globalizacijskih procesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije