Eko akcija predlaže amandman: Svi građani imaju pravo na pitku vodu

Radiosarajevo.ba
Eko akcija predlaže amandman: Svi građani imaju pravo na pitku vodu
Radiosarajevo.ba / Eko akcija: Pravo na vodu svim građanima
Vodni resursi trebaju biti i ostati javna imovina kojom upravlja država, i ni pod koju cijenu se ne smiju privatizirati.

To je jedna od pet tačaka u prijedlogu amandmana na Ustav Kantona Sarajevo, koji je danas uručen ovoj instituciji. Amandman su sačinili aktivisti Udruženja Eko akcija, organizacije Jedan grad, jedna borba te građanske inicijative Borba za život.   

U dokumentu se, između ostalog, naglašava da svako ima pravo na pitku vodu, da vodni resursi služe prvenstveno za opskrbu građana vodom za piće i upotrebu u domaćinstvu, te da nisu tržišna roba. 

Takođe, u amandmanu je istaknuto da niti jedan stanovnik Kantona ne smije biti ostavljen bez vode ako svoje obaveze ne može izmiriti uslijed nedostatka finansijskih sredstava za život. 

Izmjena Ustava KS-a, ako bi do nje došlo, spriječila bi privatizaciju vodnih resursa i garantirala da vodu, kao zajedničko dobro, niko, pa ni vlasti, ne mogu pretvoriti u komercijalnu djelatnost. 

U razgovoru za Radiosarajevo.ba predstavnik Eko akcije Anes Podić kaže kako ova organizacija ima indikacije da je namjera vlasti da obezvrijede sarajevski Vodovod i dovedu ga pred stečaj, kako bi onda mogla biti izvršena privatizacija 

"Ako analizirate budžet KS-a i revizorske izvještaje, moguće je vrlo lako doći do zaključka da je istina drukčija od činjenica koje nam se često iznose iz KS-a - da se u vodovod nije ulagalo u posljednjih 16 godina. U vodovod se ne ulaže od 2013. godine. Jedino što dobivaju je dio sredstava iz vodnih naknada koje je Kanton obavezan da im daje. S druge strane - vodovod nije poduzeće koje se otelo kontroli. Vlasti koje upravljaju Kantonom do posljednje KM imaju kontrolu, jer su postavile tamo direktora, upravni i nadzorni odbor, čak i odbor za internu reviziju. Ovi sukobi koji postoje na relaciji Kanton  - Vodovod su lažni sukobi jer je jedini cilj da se ta društvena, javna kompanija oboji u crno, kako bi se sutra pojavio privatnik na bijelom konju koji bi nas riješio svih nevolja", tvrdi Anes Podić.

Naglašava da djelimična privatizacija gradskih vodovoda nigdje nije završila pozitivnim rezultatom: 

"Gradovi poput Pariza i Berlina pravili su eksperimente s privatizacijom vodovoda i odustali su, vratili su snabdijevanje vodom opet u društveno vlasništvo". 

Još jedan dokaz da se u slučaju KS-a radi o strategiji koja bi vodila privatizaciji, Podić vidi u činjenici da od novca EBRD-a za prečistač u Butilama Vodovod nije dobio nijedne KM.

"Time se stvaraju još veći gubici, a onda po zakonu poduzeće ide u stečaj. Ljudi koji su ionako ogorčeni to će jedna dočekati i tako dobijete kompaniju koja će na velika zvona ući i onda povratka nazad nema", zaključuje Podić. 

Sve su ovo razlozi što je ova organizacija podnijela prijedlog amandmana na Ustav KS koji definiše vodu kao pravo i koji bi trajno onemogućio bilo kakvu privatizaciju i natjerao vlasti da se brinu o vodi i da prioritet bude snabdijevanje stanovništva pitkom vodom. 

"Trenutno u Kantonu imamo 19 koncesija na vodu! Znači 19 kompanija od kojih neke i ne plaćaju svoje dugove. A vlasti i dalje koncesije nastavljaju dijeliti šakom i kapom. Bez obzira na to koliko mi bili bogati vodom, ovaj resurs je ipak ograničen klimatskim promjenama i ulazimo u period teške neizvjesnosti kad nam zaista ovi ratni kanisteri mogu postati svakodnevica", upozorava ovaj aktivista.    

Pozitivan primjer iz okruženja je Slovenija, koji je slične odredbe uvrstila u ustav države. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije