Novalić i drugi i danas pred Sudom: Nastavak suđenja u aferi Respiratori

3
Radiosarajevo.ba
Novalić i drugi i danas pred Sudom: Nastavak suđenja u aferi Respiratori
Foto: Radiosarajevo.ba / Solak, Hodžić, Novalić i MIlićević

U Sudu Bosne i Hercegovine danas se nastavlja suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina".

Osim Novalića, u aferi "Respiratori" optuženi su i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Ročište je zakazano za danas u 13.00 sati, sudija u ovom slučaju je Džemila Begović. Ročište je planirano i u petak.

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Svjedok Tončo Bavrka,  direktor Federalne direkcije robnih rezervi i član Štaba civilne zaštite FBiH, je kazao da je naknadno saznao da su od izdvojenih sredstava nabavljeni respiratori.

Na pitanje kada je prvi put saznao za šta su upotrebljena izdvojena sredstva, Bavrka je kazao da su oko 20. aprila znali da 'neka oprema treba doći' i da 'ima problema oko nabavke'.

“Mi smo vidjeli kad su respiratori došli u zračnu luku”, naveo je svjedok.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme 'F.H. Srebrena malina' Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj se na teret stavlja nesavjestan rad.

Bavrka se nije mogao precizno izjasniti kada i na koji način je tačno saznao za probleme sa isporukom respiratora i da li im je Solak rekao da ne može biti dopremljeno odjednom svih 100 respiratora, kao što je naveo u istrazi.

On je rekao da je toliko toga izgovoreno, ali da zna da 'nigdje nismo dizali ruku za nabavku 100 respiratora' ili drugih uređaja.

Više o aferi možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije