Novak Božičković: Branko Petrić ne može biti predsjednik CIK-a

L. R.
Novak Božičković: Branko Petrić ne može biti predsjednik CIK-a
Foto: Radiosarajevo.ba / Branko Petrić (prvi s lijeva), Novak Božičković (treći s lijeva)

U Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine danas je održana sjednica na kojoj je izabran novi predsjednik - Branko Petrić, koji će na ovoj poziciji zamijeniti aktuelnu predsjednicu Irenu Hadžiabdić, kojoj mandat ističe 1. oktobra.

CIK BiH: Branko Petrić izabran za novog predsjednika

Petrić je u prvom glasanju imao četiri od sedam glasova, a u drugom krugu, nakon čega je i izabran, imao je pet glasova podrške (sedam je članova CIK-a). Protivnik mu je bio Novak Božičković, jer se predsjednik ovaj put birao iz reda srpskog naroda (Irena je bila iz reda Ostalih, a prethodno su bili Hrvat i Bošnjak).

Božičković se, nakon izbora, usprotivio odluci CIK-a te je najavio i žalbu koju će uložiti Apelacionom sudu.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba, Božičković je kazao kako Branko Petrić ne može biti novi predsjednik, i to zbog sljedećeg: "Član 2.6 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kaže da predsjednik CIK-a može biti u jednom mandatnom periodu u sedam godina. Branko Petrić je to 'ispucao' još 2013, i on ne može biti predsjednik."

Član 2.6 Izbornog zakona BiH - undefined

PrtScr: Član 2.6 Izbornog zakona BiH

Božičković je istaknuo i kako je Petriću mandat u CIK-u istekao 22. septembra, a, zbog izbora, mandat se (automatizmu po zakonu) produžava do potvrđivanja izbornih rezultata.

"Zamislite kakve posljedice ima njegov reizbor na zakonitost izbora? Dakle, Petrić ne može biti predsjednik po dva osnova i stoga sam najavio žalbu Apelacionom sudu", dodao je Božičković, naglasivši kako će prihvatiti odluku Suda, kakva god da bude.

Za kraj, pitamo ga i za motiv njegove odluke da se žali, imajući u vidu to da je bio jedini oponent Petriću, a svi što gube se ljute...

"Nema to veze. Ovo nije borba za predsjedničku fotelju. Ja samo nastojim sačuvati zakonitost izbora", odlučan je Božičković. 

Iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine nisu imali komentar na izjavu Božičkovića, a Branko Petrić nije odgovarao na naše pozive.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije