Nova pravila za pacijente u Sarajevu: Na koje preglede više nećemo čekati dulje od 30 dana?

7
Fena
Nova pravila za pacijente u Sarajevu: Na koje preglede više nećemo čekati dulje od 30 dana?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Dom zdravlja Centar - Vrazova

Pravilnik o zdravstvenim uslugama za koje se ne može formirati lista čekanja na području Kantona Sarajevo na snagu će stupiti osmog dana od objave u "Službenim novinama".

"Sutra će Pravilnik izaći u "Službenim novinama", a to znači da zdravstvena ustanova ima rok od 30 dana da pacijentu pruži određenu uslugu. Ako to nije u mogućnosti, pacijent može otići bilo gdje, pa i u privatnu praksu, i uraditi pregled koji mu treba, a troškove će mu refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja KS u roku od najviše 30 dana", izjavio je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Pravilnik se odnosi na različite preglede, među kojima su CT pregledi i na magnetnoj rezonanci i to: pregled glave i kičme u neurohirurgiji, pregled glave i kičme u neurologiji, CT pregled glave i kičme u pedijatrijskoj populaciji, MR pregled glave i kičme u pedijatrijskoj populaciji, CT dijagnostika grudnog koša, MR dijagnostika grudnog koša, CT pregled abdomena i male karlice, MR pregled abdomena, MR pregled male karlice, MR pregled muskuloskeletnog sistema, višeslojna CT angiografija.

Poznati meteorolog objavio prognozu za april: 'Stiže veliko zahlađenje, a sa njim i snijeg'

Poznati meteorolog objavio prognozu za april: 'Stiže veliko zahlađenje, a sa njim i snijeg'

"Također, odnosi se i na dijagnostičke i terapijske procedure za bolesti srca, kao i onkološke i radioterapije te patohistološki nalazi. Tako da nema razloga da na ove preglede čekaju pacijenti", kazao je Vranić.

Pojasnio je da stupanjem na snagu Pravilnika pacijenti sa određenim nalazom mogu otići u privatnu kliniku, koja će, kako bi trebalo, stupiti u kontakt sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS i refundirati troškove pacijentu.

Podvukao je da se trenutno u javnom sektoru ne može odgovoriti svim pritiscima pacijenata da bi oni dobili u zadovoljavajućem vremenskom periodu uslugu koja im je potrebna za liječenje.

"S obzirom na to da naši građani izdvajaju enormna sredstva za liječenje, a ne mogu da ostvare ta prava, ovim Pravilnikom će oni moći da obave tu dijagnostičku proceduru u nekoj od drugih zdravstvenih ustanova bilo da je javna ili privatna zdravstvena usluga s time što će se daljne plaćanje te usluge refundirati od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja kako piše u Pravilniku u roku od 30 dana", istakao je Vranić.

Dodao je da je Pravilnik donesen i u cilju doprinosa borbe protiv korupcije u zdravstvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije