Nova naredba štaba u RS-u bolnicama i UKC-u

0
Radiosarajevo.ba
Nova naredba štaba u RS-u bolnicama i UKC-u
Foto: Srpskainfo / UKC RS, Ilustracija

Republički štab za vanredne situacije naložio je Univerzitetskom kliničkom centru RS-a i bolnicama da sve svoje raspoložive kapacitete uključe u zbrinjavanje pacijenata oboljelih od koronavirusa te da od danas, sa svojih do 50 odsto kapaciteta, organizuju rad specijalističkih i supspecijalističkih ambulanti.

UKC RS i bolnice su obavezni da organizuju strog režima naručivanja pacijenata, uz obavezno korištenje maski za pacijente, pridržavanje mjera fizičke distance od dva metra i mjera lične i respiratorne higijene, saopšteno je nakon sjednice Štaba.

Što se tiče sprovođenja trijaže pacijenata na COVID-19, i kod sumnje na isti, medicinari su obavezni da prijavljuju higijensko-epidemiološkoj službi doma zdravlja, pišu Nezavisne.

Obavezno je i pojačavanje higijenskih mjera pranja i dezinfekcije površina, prostorija i pribora za rad, kao pojačan inspekcijski nadzor nad sprovođenjem mjera.

Medicinsko osoblje mora imati planove o raspoređivanju zdravstvenih i drugih lica za funkcionisanje JZU Univerzitetski klinički centar RS-a i bolnica, te da u dodatnim prostornim kapacitetima sa ispunjenim uslovima vrše prijem i zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa .

Bolnice su obavezne da obezbijede maksimalan moguć broj jedinica, najmanje 10, a za JZU Bolnica Nevesinje pet, za mehaničku potporu respiracije.

Pored toga, bolnice moraju da što je prije moguće uspostave saradnju sa drugim zdravstvenim ustanovama u RS-u koje se bave stacionarnim liječenjem oboljelih od koronavirusa  kroz formalizovan sistem koji uključuje direktnu komunikaciju, posjete zdravstvenih radnika između ustanova, uspostavljanje video linkova ili telefonskih kontakata, razmjenu stručnih znanja i informacija.

Za realizaciju Zaključka Republičkog štaba zadužuje se Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite. Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije