Nova naredba: Od sutra obavezno nošenje maski i na otvorenom, kazne 500 KM

18
Radiosarajevo.ba
Nova naredba: Od sutra obavezno nošenje maski i na otvorenom, kazne 500 KM
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

U Kantonu Sarajevo od sutra će biti obavezne maske i na otvorenom, potvrđeno je za BHRT iz Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Kazne za nenošenje maski će biti 500 KM, a za provođenje ove Naredbe je zadužena Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa je obavezno u zatvorenom i u otvorenom prostoru za sve osim sportista na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozača na biciklu, električnom romobilu i motociklu, kao i druga izuzeća shodno preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Naredba stupa na snagu od sutra, 15. oktobra i važit će do 31. decembra.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo će u međuvremenu sagledavati kompletnu epidemiološku situaciju u ovom kantonu, te na osnovu toga preduzimati dalje mjere.

Iz Press službe KS su najavili da će u četvrtak u 12 sati biti održana konferencija za medije na kojoj će članica Kriznog štaba i pomoćnica ministra zdravstva Kantona Sarajevo dr. Alma Kadić i načelnik Sektora uniformisane policije Džafer Hrvat informirati javnost sa sadržajima dvije naredbe, koje je Krizni štab MZ KS donio danas.

Podsjetimo, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i povećanje broja novozaraženih SARS-COV-2 virusom, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ponovno upućuje apel stanovništvu za pojačano poštivanje svih higijenosko-epidemioloških mjera koje su određene prema Naredbi Federalnog kriznog stožera/štaba u zatvorenim prostorima, naročito u sredstvima javnog prevoza, trgovačkim centrima i ostalim mjestima okupljanja.

Nakon analize 421 uzorka, prikupljena u periodu od 11. do 13. oktobra ove godine, u Kantonu Sarajevo je potvrđena 81 novozaražena osoba koronavirusom.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 60 osoba, odnosno 74,07 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 29 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 429.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 50 osoba, od kojih tri koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju, dok je jedna osoba tokom protekla 24 sata otpuštena sa hospitalizacije iz ovog izolatorija.

Nažalost, desila su se i dva smrtna ishoda u liječenju, tako da se ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom povećao na 89.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 5.168 zaraženih osoba, od kojih je njih 4.650 oporavljeno od COVID infekcije.

U periodu od 30. septembra do 14. oktobra ove godine, naloženo je 1.009 samoizolacija.

Podsjećaju da je na snazi Naredba Federalnog kriznog stožera/štaba od 01. oktobra 2020. godine.

Sve preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije nalaze se na www.zzjz.fbih.ba i www.zzjzks.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije