Nova mjera Vlade: Po 100 KM mjesečno budućim zidarima, pekarima, krojačima

Radiosarajevo.ba
Nova mjera Vlade: Po 100 KM mjesečno budućim zidarima, pekarima, krojačima
Twitter / Ilustracija
Počeo je upis u srednje škole na području Tuzlanskog kantona. Za oko 5.900 mjesta u srednjim školama konkuriše oko četiri hiljade maturanata osnovnih škola iz svih 13 općina, ali i značajan broj onih koji su osnovne škole završili izvan TK-a.

Od ove školske godine Vlada Tuzlanskog kantona dodjeljivat će po 100 KM mjesečno onim učenicima koji se opredijele za upis nekog od deficitarnih zanimanja.

Naime, Vlada TK-a je na posljenjoj sjednici dala saglasnost na Odluku o utvrđivanju Liste deficitarnih zanimanja na području Tuzlanskog kantona za narednu školsku godinu.

"Prema ovoj listi deficitarna zanimanja u našem kantonu su: zidar, tesar, keramičar, zavarivač, rudar, stolar, tapetar, pekar, obućar i krojač. Učenici koji upišu prvi razred srednjih škola u školskoj 2018/2019. godini sa Liste deficitarnih zanimanje moći će aplicirati na Konkurs za dodjelu stipendija učenicima prvih razreda srednjih škola za deficitarna zanimanja u školskoj 2018/2019. godini, za što je Vlada u Budžetu obezbijedila sredstva u iznosu od 100.000,00 KM", saopćeno je.

Prvi upisni rok trajat će do srijede, 13. juna.Drugi rok počinje u utorak 19. juna.

Učenicima su na raspolaganju ukupno 5.962 mjesta u sedam tipova gimnazija, te 40 stručnih zvanja, 39 zanimanja, četiri umjetnička, dva vjerska zvanja i dva pomoćna zanimanja za učenike s teškoćama u razvoju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije