Nova blamaža: Do kraja 2019. BiH neće imati predstavnike u PS Vijeća Evrope

Radiosarajevo.ba
Nova blamaža: Do kraja 2019. BiH neće imati predstavnike u PS Vijeća Evrope

Parlamentarna skupština BiH nije ispoštovala rok koji joj je dalo Vijeće Evrope da do subote u ponoć predloži imena svoje delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

To znači da će naša zemlja u ovoj godini ostati bez delegacije u jednoj od najznačajnijih institucija čiji je punopravni član - u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

"U ime šefa Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, možemo vam potvrditi da su vaše pretpostavke ispravne te da, s obzirom na to da Bosna i Hercegovina nije ispoštovala obavezu da do nedjelje u ponoć dostavi imena svoje delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), Bosna i Hercegovina neće imati svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope do kraja 2019. godine", naveli su iz Ureda Vijeća Evrope za Avaz

Krivicu za to što BiH nije imenovala desetočlanu delegaciju sastavljenu iz oba doma parlamentarne skupštine BiH u manjem bh entitetu vide u strankama iz Federacije.

"Krivi su oni koji nisu dozvolili da se formira Vijeće ministara i ta sarajevska politika najviše će se o glavu obiti samom Sarajevu. Zna se ko sve opstruiše i ne može Parlamentarna skupština BiH raditi za staru vlast i davati im podršku. Tom logikom nam uopšte nisu trebali izbori", za Nezavisne je rekao Nenad Stevandić, poslanik i šef srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Iz Federacije krivicu prebacuju na drugi entitet.

"Mi smo to mogli uraditi telefonskom sjednicom. Pokušali smo, na žalost neki nisu bili za to. Tako da će se vjerovatno desiti da BiH nema predstavnike u Vijeću Evrope",rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda PS BiH.

Tiny Kox i Serhiy Sobolev, izvjestitelji Vijeća Evrope za monitoring BiH, u petak prošle sedmice su u pismu predsjedavajućim oba doma Parlamentarne skupštine BiH - Borjani Krišto u Predstavničkom domu i Bakiru Izetbegoviću u Domu naroda - podsjetili da je Parlament BiH bio u obavezi da šest mjeseci od datuma izbora dostavi imena nove delegacije, a da starom sazivu Delegacije nije dozvoljeno da obavlja mandat u tehničkom smislu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije