Nobilo: Ni nakon presude Prliću i ostalima neće biti izvinjenja žrtvama

A. D.
Nobilo: Ni nakon presude Prliću i ostalima neće biti izvinjenja žrtvama
INS.ba / Anto Nobilo
Anto Nobilo, jedan od najuglednijih hrvatskih advokata i stručnjaka, ocijenio je da sutrašnja drugostepena presuda u predmetu Prlić i ostali za zločinački poduhvat tokom agresije na BiH neće dovesti do otriježnjenja.

"Ta presuda ima svoj značaj, svoju povijesnu težinu, ali neće proizvesti onaj efekt koji bi morao proizvesti a to je da se ljudi malo otrijezne da se nacionalizmi suzbiju i da se gradi platforma boljeg i zajedničkog života", poručio je Nobilo u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

On ističe kako zna šta se ni u BiH ni u Hrvatskoj neće desiti.

"Hrvatski lideri političkih stranaka u obje države neće osuditi te zločine niti eventualne zločince ako budu proglašeni krivim i vrlo teško će izraziti žaljenje žrtvama. S druge strane bošnjački politički lideri će se uhvatiti te presude i nastojati u dnevno političkim bitkama ishoditi neku taktičku povoljniju poziciju. I jedna i druga reakcija neće biti primjerena", cijeni Nobilo.Jadranko Prlić - undefined

Prokomentirao je i izjave pojedinih političara u BiH i Hrvatskoj koji su se usudili otvoreno komentirati mogući ishod presude.

"Čak i onaj ko je radio kao stranka u postupku u ovom procesu ne može biti siguran u to kakvu će Sud sutra donijeti odluku. U takvom jednom dugotrajnom suđenju niko od nas nije pratio, proceduralno, to suđenje da bi bilo kakav sud mogao dati. Ovo što izgovaraju političari u Hrvatskoj i BiH ulazeći u prognozu presude su želje. To bi za one koje to govore vjerovatno bio povoljan ishod. Ali o tome ne treba špekulirati. Treba pustiti Sud da sutra donese odluku", naglasio je ovaj advokat.

Napominje da je mnogo važnija analiza te odluke, konsenkvence te presude, nego predviđanja šta će sutra biti.

"Presude Ratku Mladiću i sada Prliću i ostalima su najvažnije dvije kada je riječ o ratu u BiH i zahvaćaju vojni i politički vrh na jednoj i na drugoj strani. Nisam siguran da će se bilo šta promijeniti. Jer i dalje haške presude ne ostvaruju onaj učinak kojim se pravnici nadaju kada dođe do neke velike presude, naime ne ostvaruju prevenciju.

Isti taj Mladić je za neki heroj, za neke zločinac. To je bilo prije presude i tako je bilo poslije presude, tako da se bojim da nijedna od ove dvije presude nisu ostvarile onu svrhu za koju se mislilo kada se osnivao Haški tribunal", istaknuop je Nobilo.

Što se tiče napuhivanja problema od samih vrhova država, Nobilo upozorava da treba ostatiti u okvirima realnosti.

"Sutra će se odlučivati o krivici određenih ljudi. Ako budu proglašeni krivim, bit će to važno za njihove žrtve. Treba shvatiti da u formalno-pravnom smislu se ne sudi Hrvatskoj i da presuda neće ništa reći ili utvrditi krivicu Hrvatske. Ona ima određenu povijesnu dimenziju, ali je usmjerena na tačno određene ljude", zaključio je ovaj pravni ekspert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije