Nobelov komitet odgovorio žrtvama: Handkeovu književnost shvatamo različito

B. T.
Nobelov komitet odgovorio žrtvama: Handkeovu književnost shvatamo različito
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Protest ispred Ambasade Švedske zbog Nobelove nagrade za Petera Handkea

Anders Olsson, predsjedavajući Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade odgovorio je Muratu Tahiroviću, predsjedniku Udruženja žrtava i svjedoka gencoda, na nedavno pismo u kojem se izražava negodovanje zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost kontroverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu, saznaje Radiosarajevo.ba.

"Primili smo pismo koje ste nam poslali sa zabrinutošću i dubokom tugom. Očito je da shvatamo književni rad Petara Handkea na vrlo različite načine. Čini se da dijelimo zajedničko stajalište u tome što u potpunosti poštujemo zakonite i nalaze Haškog tribunala. Za nas su nalazi Tribunala osnovni za razumijevanje bitnog dijela tragične historije Evrope, iz kojeg svi nadamo se da možemo naučiti", odgovorio je Olsson Tahiroviću.

Pismo upućeno Tahiroviću  - undefined

FOTO: Screenshot: Pismo upućeno Tahiroviću

Podsjetimo, devet udruženja žrtava krajem oktobra uputilo je pismo Komitetu za Nobelovu nagradu, zbog odluke da ove godine Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Handkeu, poznatom po negiranju genocida počinjenog u Srebrenici i podršci Slobodanu Miloševiću.

U međuvremenu, predstavnici udruženja žrtava ne posustaju u aktivnostima protiv ovakve odluke. Tako će i sutra (utorak) protetirati ispred Ambasade Švedske u Sarajevu, sa početkom u 10 sati i 12 minuta.

Ovo vrijeme odabrano je simbolično, jer je dodjela nagrade Handkeu planirana za 10. decembar.

"Povod mirnog okupljanja je odluka Komiteta Kraljevske akadamije nauka da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu, koji je javno opravdavao i podržavao zločince i zločine počinjenje u Bosni i Hercegovini",  poručuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, koje je organizator ovog okupljanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije