Njih 127 nikada se nije vratilo kućama: 11. jula će naći vječni smiraj

H. A.
Njih 127 nikada se nije vratilo kućama: 11. jula će naći vječni smiraj
Njih 127 nikada se nije vratilo svojim kućama.

Njih 127 danas su dočekali njihovi najbliži, uz krik koji od 1995. obilazi cijeli svijet. Podsjeća. Opominje.

Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava, koji su ubijeni u julu 1995. godine, bit će izneseni 10. jula u Musalu u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Tabuti 127 žrtava, čiji su posmrtni ostaci pronađeni uglavnom u sekundarnim masovnim grobnicama, spremni su za kolektivnu dženazu u Potočarima gdje će naći vječni smiraj. Najviše žrtava je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Među njima je 12 maloljetnika.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana 11. jula ove godine u Potočarima je 14-godišnji Avdija (Emin) Memić. On će biti ukopan zajedno sa svojim amidžom Abdurahmanom i njegovim maloljetnim sinom Halilom, koji je imao 16 godina kada je ubijen. Najstarija žrtva imala je u trenutku smrti 77 godina.

Do danas je u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ukopano 6.377 žrtava genocida. U genocidu nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine, koji je izvršila tadašnja Vojska Republike Srpske, ubijeno je više od 8.00 ljudi, uglavnom muškaraca i dječaka. Genocid u Srebrenici je najveći masovni zločin počinjen na tlu Evrope nakon holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije