Njemački vojnici dolaze u Bosnu i Hercegovinu!

3
Anadolija
Njemački vojnici dolaze u Bosnu i Hercegovinu!
Foto: EPA-EFE / Njemački vojnik u NATO vojnoj vježbi u Slovačkoj

Njemačka vlada je u srijedu odobrila raspoređivanje trupa u Bosni i Hercegovini u okviru mirovne misije Evropske unije (EU).

Vlada u Berlinu odobrila je raspoređivanje 50 vojnika u okviru EUFOR-ove Althea mirovne misije, koju je Njemačka napustila krajem 2012.

Odluka, koju još treba usvojiti njemački parlament, biće na snazi 30. juna 2023. godine.

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Ivica Puljić: Zemlje koje se protive rezoluciji o Srebrenici šire laži u UN-u

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva odbrane David Helmbold rekao je da će dio vojnika biti raspoređen u EUFOR-ovom štabu u Sarajevu, a ostali trebaju popuniti dva takozvana tima za vezu i posmatranje.

EUFOR je u okviru svojih nadležnosti već pojačao kontigent u Bosni i Hercegovini sa dodatnih 500 vojnika te njegove snage trenutno broje ukupno 1.100 vojnika. Posljednje pojačanje se sastoji od vojnika iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Do pojačanja angažmana došlo je nakon ruske invazije na Ukrajinu i zbog straha da bi Moskva mogla imati uticaj i u drugim zemljama.

Trenutni mandat EUFOR-a ističe u novembru, a o produženju mandata za još godinu odlučuje Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije