Vojnici EUFOR-a na ulicama dva bh. grada

3
Radiosarajevo.ba
Vojnici EUFOR-a na ulicama dva bh. grada
Foto: Radio Olovo/Opština Sokolac / EUFOR-ovi vojnici na ulicama Olova i Sokoca

Pripadnici vojnih snaga Europske unije koji su u Bosni i Hercegovini u sklopu EUFOR-ove operacije "Althea", viđeni su danas na ulicama Sokoca i Olova.

Broj EUFOR-ovih vojnika Njihov broj je prošle sedmice povećan na 1.100 vojnika iz, kako su saopštili tada, mjera predostrožnosti.

No, pojedini građani osjetili su se uznemireno zbog prisustva oklopnih vozila na ulicama svojih mjesta.

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica kazao je kako su EUFOR-ove snage već drugi dan u Sokocu i da su njihova vozila na parkingu osnovne škole, Srednjoškolskog centra Vasilije Ostroški te kod dječijeg igrališta.

"Zabrinuli su sve u lokalnoj zajednici. Premda se kaže da su tu da osjetimo bezbjednost, prije da su uspjeli da nas podsjete na rat, na strahote koje pokušavamo da zaboravimo.

Kao načelnik opštine Sokolac želim da poručim i pripadnicima rumunskih snaga u sastavu EUFOR Althea, odnosno svim pripadnicima i rukovodstvu vojnih snaga Evropske unije "Althea", koji su u Bosni i Hercegovini sa zadatkom nadgledanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da te zadatke obavljaju nesmetano i profesionalno.

Za te zadatke nema potrebe da budu u blizini škola, dvorane, dječijih igrališta. Odatle ne prijeti nikakva opasnost ni miru, ni bezbjednosti a ni BiH", naveo je Bjelica.

Ranije su vojnici EUFOR-a patrolirali ulicama Sarajeva i Banje Luke, a u svom posljednjem obraćanju su saopćili građanima da će to biti sve češći prizori na ulicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije