Njemački ministar Schmidt u BiH stigao po nalogu Angele Merkel

Fena
Njemački ministar Schmidt u BiH stigao po nalogu Angele Merkel
Ministar poljoprivrede i prehrane Savezne Republike Njemačke Christian Schmidt ponovio je danas na konferenciji u Sarajevu, nakon susreta s bh. dužnosnicima i privrednicima, spremnost Evropske unije i Njemačke za pružanje pomoći na putu BiH ka EU.

Cilj posjete Schmidta BiH bio je da se ustanove konkretni načini putem kojih Njemačka može pružiti pomoć i podršku privredi BiH da se spremnija i snažnija suoči s konkurencijom u okvirima Evropske unije nakon adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

 

Schmidt je u Bosnu i Hercegovinu došao po nalogu njemačke kancelarke Angele Merkel i ta posjeta je rezultat razgovora predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Mladena Ivanića i Dragana Čovića u Berlinu i predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića u Parizu s kancelarkom Merkel.

 

Važnim je nazvao sastanak koji je bio upriličen s poljoprivrednicima jer je vrlo bitno da taj sektor i proizvođači dobiju prave informacije, ali i da sazna kakva je situacija na terenu u tom smislu. Potvrdio je da je tokom razgovora najviše pažnje posvećeno kako na brži način donijeti odluke koje bi doprinijele osiguranju poticajnih sredstava kao i podrška za državu, ali i deblokirale neke stvari te riješili problemi koji su se u posljednje vrijeme pojavili.

 

Kazao je da odlazi u Njemačku s velikim očekivanjima da ukoliko se sva obećanja ispune da će se već u ponedjeljak u Briselu moći izvijestiti o tome da su u Sarajevu potpisani neki dogovori.

 

“Nakon toga će novci biti dostupni i mi ćemo nacionalno pružati tehničku podršku kroz pojedinačne projekte i to tako da taj novac dođe do poljoprivrednika. To nije budžetska pomoć nego je to priprema poljoprivrede za poboljšanje struktura i konkurentnosti, a time i o jačanju privrednog sektora što je moguće ukoliko se strukture na licu mjesta poboljšaju”, naglasio je Schmidt, dodajući da će utrošak sredstava strogo kontrolirati.

 

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark također je kazaoo da je fokus razgovora bio o ekonomskim integracijama BiH s primarnim fokusom na adaptaciju SSP-a te je razgovarano o načinima na koji EU može pomoći rast u BiH u smislu cjelokupne privrede, ali prvenstveno poljoprivrede.

 

“Poljoprivrednici su predočili probleme poput onog da subvencije nisu primili od 2010. godine do sada, a pitanje adaptacije pokrenuto je 2013. nakon što je Hrvatska postala članica EU. Zato se ovdje ne trebaju miješati „kruške i jabuke“”, stav je specijalnog predstavnika EU u BiH.

 

Nespornim je nazvao da poljoprivredi treba pomoć, ali je sada važno napraviti iskorake u adaptaciji SSP-a. Iznio je podatak da se 35 posto stanovništva u BiH bavi poljoprivredom, ističući da je trenutno nedostupno stotine miliona eura zbog izostanka adaptacije SSP-a i izostanka donošenja strategija o relevantnim sektorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije