Njemački mediji: Velika igra oko srbijanskog litijuma

/ Komentari (5)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Jasno ko dan sve

Vucic lopov uzeo milijardu i dao ugovore Rio tintu a NJEMACKA ima 10 puta više litijuma ali neda da se uništava zemlja. Srbija ima zalihe 2 % svjetskog litija i kao takva je mizerna. Ali Vucic sve prodao kao i Kosovo pa po Lukavici odjekuje himna Kosova. Vucic je obična laž i teško srbijancima sa njim.

MMA 88

Najveće zalihe litijuma u Europi su u Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Finskoj, Portugalu i Španjolskoj, a ne u BiH ili Srbiji. Postavlja se pitanje, ako je to „zlato 21. stoljeća“, gospodo, zašto ne rudarite kod sebe.

071

Litijum je vec prevazidjena prica, a evropska ele autoindustrija toliko kaska za istokom da moze odmah da stavi kljuc u bravu. Samsung ce vec 2027. godine imati masovnu proizvodnju SS baterija. Ovo insistiranje na kopanju litijuma u Srbiji ima mnoge nebulozne razloge, od Sunk Cost Falacy, do portfolija Rio Tinta, preko politickih poena za lose i bezidejne evropske vlade, o Briselu da ne govorim. Samo nigdje nema ekonomske opravdanosti, racionalnog rasudjivanja i ekoloskih standarda.

071

I da dodam, cijena litijuma na svjetskom trzistu je vec toliko pala da kopanje nije ekonomski isplativo. Rudnici u Australiji drasticno smanjuju proizvodnju i otpustaju radnike. Cijela ova prica je potpuna smijurija. Kao sto je najveci dio price oko ekonomije posljednjih 30 godina potpuna smijurija.

Litijaj litijaj

Sta o litijumu misle litijasi.

/ Najnovije