Analize / Njemački mediji: Putinov prijatelj, bosanski Srbin, Dodik tuguje

26. 04. 2022. u 16:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Šta rezultat parlamentarnih izbora u Sloveniji znači za tu zemlju? A što za ostatak Europe? Mediji na njemačkom jeziku i danas u svojim izdanjima opširno analiziraju "politički preokret u alpskoj republici".

"Lijevo-zelena nada", to je naslov danas objavljenog članka u njemačkom listu Die Tageszeitung, "taz", u kojem se analizira ishod izbora u Sloveniji. Dopisnik lijevo-liberalnog berlinskog dnevnika napominje kako je "nakon Macronove pobjede u Francuskoj i smjene vlasti u Sloveniji vjerovatno mnogim ljudima u Europi koji odgovorno razmišljaju palo kamenje sa srca".

List "taz" naglašava kako je nakon slovenskih izbora jasno da su zaustavljene Janšine vanjsko-političke ambicije da, zajedno s Mađarskom i drugim desno-populističkim liderima destabiliziraju liberalne demokracije unutar Europe.

"Činjenica da sad tuguju nacionalistički ekstremisti poput bosanskog Srbina i Putinovog prijatelja, Milorada Dodika, to je itekako signal nade", zaključuje dopisnik njemačkog lista s Balkana, prenosi Detusche Welle

Fotografija Roberta Goloba (a ne Macronova) objavljena je na naslovnici berlinskog dnevnika – uz naslov: "Sjajna izborna pobjeda protiv desničara".

"Čovjek koji je htio biti kao Orban"

Magazin "Der Spiegel" na svojim online-stranicama piše o "odlasku čovjeka koji je htio biti kao Orban" i konstatira kako su Slovenci, uz rekordnu stopu izlaznosti, "pomeli" premijera Janšu s te dužnosti. Javni TV-servis ARD konstatira kako su se Slovenci odlučili za smjenu vlasti i da su izabrali "slobodu". Pobjednik izbora je liberalno-zeleni Pokret sloboda, a "sporni populist Janša je doživio teški poraz", dodaje ARD.

Njemački javni servis piše kako je Robert Golob, šef Pokreta, u svom nastupu nakon objave rezultata, često izgovorio riječ sloboda: "pogotovo zato što je ona (sloboda, nap. red.) u posljednje dvije godine vladavine Janeza Janše često bila ograničavana. Janša je vršio pritisak i utjecao na pravosuđe, policiju, medije."

Berlinski "Tagesspiegel" u analizi ishod izbora u Sloveniji naziva "političkim preokretom". 55-godišnji Golob obećao je Slovencima "zelenu gospodarsku transformaciju", modernizaciju države blagostanja i otvoreno društvo koje se temelji na načelima pravne države, piše ovaj dnevni list.
Ali ko je uopće Robert Golob, pita se "Der Tagesspiegel"? On je "menadžer i inženjer, hippie i yuppie, novajlija i rutiner", piše berlinski list, koji dodaje da Golob nije "nova snaga", kako ga se često naziva u inozemstvu, već "etablirana veličina u alpskoj republici", pogotovo u gospodarskim krugovima u Sloveniji.

"Populisti izgubili još jednu zemlju"

TV-postaja Euronews na njemačkom izdanju napominje kako je ishod izbora u Sloveniji možda i podjednako važan kao i rezultat francuskih predsjedničkih izbora. "Nakon Francuske, europski populisti su u nedjelju izgubili još jednu zemlju", piše Euronews. I dodaje kako "ovaj poraz (Janeza Janše, nap. red.) pogađa i Viktora Orbana, koji više ne može računati na slovensku podršku svojoj neliberalnoj politici."

To je već treći poraz populista u roku od šest mjeseci, napominje Euronews – prije Janše su izborne poraze pretrpjeli Bojko Borisov u Bugarskoj i Andrej Babiš u Češkoj.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (17)