Njemačka protjerala blizance optužene za terorizam, u Sarajevu pušteni na slobodu

Radiosarajevo.ba
Njemačka protjerala blizance optužene za terorizam, u Sarajevu pušteni na slobodu
Iako se očekivalo da će se to desiti tek u septembru, Njemačka je ekspresno, sedam dana nakon odluke o deportiranju, u BiH protjerala blizance optužene za terorizam.

Riječ je o Amiru i Emiru Hodžiću, koji su jučer poslijepodne stigli na sarajevski aerodrom. Nakon što su sletjeli u BiH, blizance Hodžić saslušali su pripadnici SIPA-e i pustili ih na slobodu, navodi Žurnal.info.

Podsjetimo, pravni slučaj formiran je krajem jula, kada su u antiterorističkoj akciji u njemačkom Güstrowu, uhapšene tri osobe zbog sumnji za pripremanje terorističkih napada i povezanosti s ekstremnim islamističkim organizacijama u Siriji.

Uhapšeni blizanci iz BiH i treći član grupe – državljanin Njemačke – vrlo brzo su pušteni zbog nedostatka dokaza. Tako je odlučio Regionalni sud u Rostocku i pored protesta Savezne policije.

No, 9. augusta Okružni sud u Güstrowu (okrug Rostock) na zahtjev Ministarstva za unutrašnje poslove odlučio je protjerati bh. blizance jer je ocijenjeno da predstavljaju opasnost za sigurnost Njemačke. 

Osnov za protjerivanje je paragraf 58a Zakona o boravku koji je prvi put primijenjen u saveznoj državi Mecklenburg-Vorpommern.

Vrijeme između odluke o protjerivanju i same deportacije blizanci iz BiH proveli su u zatvoru Bützow.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije