Njemačka donira finansijska sredstva za modernizaciju OS BiH: Evo koja je vrijednost donacije

2
Radiosarajevo.ba
Njemačka donira finansijska sredstva za modernizaciju OS BiH: Evo koja je vrijednost donacije
Foto: Ministarstvo odbrane BiH / Franz-Josef Nolte (lijevo); Svetlana Pavelić (sredina) i Zukan Helez (desno)

Potpisivanje Tehničkih sporazuma i anex-a 2 između Ministarstva odbrane BiH i Savezne Republike Njemačke upriličeno je u ptak 19. aprila 2024. godine u prostorijama MO BiH, a potpisnici su bili ministar odbrane Zukan Helez i pukovnik Franz-Josef Nolte, vojni ataše SR Njemačke u BiH.

SR Njemačka kroz potpisane sporazume donira finansijska sredstva za nabavku terenskih uniformi i infrastrukturne radove na lokacijama Oružanih snaga BiH, a ukupna vrijednost donacije iznosi više od pet miliona eura.

Minstar Helez se zahvalio pukovniku Nolteu, kazavši da je ovo još jedna potvrda da SR Njemačka spada u snažne i pouzdane partnere BiH na njenom putu ka jačanju vlastitih kapaciteta i modernizaciji OS BiH.

Jesmo li cijelo vrijeme ovo radili pogrešno? Tiktokeri otkrivaju kako se zapravo koristi ribež

Jesmo li cijelo vrijeme ovo radili pogrešno? Tiktokeri otkrivaju kako se zapravo koristi ribež

"Čvrsto vjerujem da će i današnje potpisivanje Tehničkih Sporazuma i anex –a 2 koji će
biti finansirani uz pomoć donacije Vlade SR Njemačke omogućiti modernizaciju OS BiH i na taj način omogućiti bolje uslove za rad i boravak pripadnicima OS BiH.

Važno je napomenuti da ovo nije jedina pomoć u modernizaciji objekata za potrebe OS BiH, nego se ista odvija kroz nekoliko značajnih finansijskih projekata koji su započeli ili se nalaze u različitim fazama realizacije , ali isto tako su najavljeni i novi projekti od strane SR Njemačke u ovoj godini", kazao je Helez.

Pukovnik Nolte je naglasio da potpisivanje sporazuma znači i nastavak dobre saradnje.

Zukan Helez: Umjesto srbovanja i snova o otcjepljenu, okrenimo se euroatlanskim integracijama

Zukan Helez: Umjesto srbovanja i snova o otcjepljenu, okrenimo se euroatlanskim integracijama

"Jedan od ciljeva nam je da naše partnere osposobimo da imaju stabilno i sigurno okruženje. Gdje god je pomoć potrebna, a mi možemo pomoći stojimo vam na raspolaganju", kazao je Nolte.

Tokom sastanka upriličeno je i potpisivanje 'pisma o finansijskom transferu' za Projekt 030, a potpisali su ga predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i
Hercegovini Svetlana Pavelić i vojni ataše SR Njemačke u BiH, pukovnik Nolte. Kroz ovaj projekat doniraju se sredstva za modernizaciju skladišta naoružanja u Visokom, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije