Nizozemska vojska se vraća u Bosnu i Hercegovinu

2
Radiosarajevo.ba
Nizozemska vojska se vraća u Bosnu i Hercegovinu
Foto: X.com / Nizozemska vojska se vraća u BiH

Nizozemska je poslala četu od 100 vojnika u Bosnu i Hercegovinu u okviru mirovne misije snaga Evropske unije, saopštilo je u utorak, 3. oktobra, ministarstvo odbrane ove zemlje.

“Glavne marinske snage krenule su iz vazduhoplovne baze Eindhoven prema BiH. Ovo je oko 100 od 150 marinaca. Oni će biti dio misije EUFOR-a Althea. Još 50 marinaca je već otišlo ka toj balkanskoj državi”, saopštilo je Ministarsto odbrane Nizozemske na društvenoj mreži X (bivši Twitter).

Podsjetimo, u decembru 2004. godine, EUFOR je, djelujući pod mandatom UN-a, zamijenio stabilizacione snage NATO saveza u Bosni i Hercegovini.

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Nakon zvaničnog izvještaja o Srebrenici, nizozemska vlada i načelnik Generalštaba vojske podnijeli su ostavke 16. aprila 2002. godine.

U izvještaju se navodi da nizozemske mirovne trupe i Ujedinjene nacije snose dio odgovornosti za pad te enklave u julu 1995. u ruke Vojske RS i da su tako dozvolile genocid nad oko 10.000 Bošnjaka.

Izvještaj je objavio Nizozemski institut za dokumentaciju o ratu 10. aprila 2002. godine.

Nizozemska vlada smatrala je moralnim činom dati ostavku nakon što je izvještaj o padu Srebrenice procijenio da je i ona odgovorna za genocid. Ostavku je podnijela četiri sedmice uoči općih izbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije