Nismo se proslavili ni po medijskoj pismenosti: BiH je na europskom dnu

Radiosarajevo.ba
Nismo se proslavili ni po medijskoj pismenosti: BiH je na europskom dnu
Pixabay / Ilustracija

Bosna i Hercegovina se nije proslavila ni po medijskoj pismenosti. Na samom je europskom dnu.

Institut za otvoreno društvo je objavio indeks medijske pismenosti za 2019. godinu. Od 35 zemalja na Starom kontinentu, Bosna i Hercegovina je pozicionirana na 32. mjesto.

Samo su lošije Albanija, Turska i Sjeverna Makedonija koja je posljednja.

Nešto bolje rangirane su susjedne Hrvatska, Srbija i Crna Gora. Hrvatska je na 25, Srbija na 30. i Crna Gora na 30. poziciji.

Među tri najbolje rangirane su Finska, Danska i Holandija. Kako su naveli iz Instituta za otvoreno društvo, to su države u kojima stanovništvo može raspoznati istinite od lažnih vijesti, dok je taj potencijal znatno manji u balkanskim državama među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Indeks medijske pismenosti - undefined

Foto: Institut za otvoreno društvo: Indeks medijske pismenosti

Indikatori koji su uzeti u obzir prilikom rangiranja su: sloboda medija prema organizaciji Freedom House, sloboda medija prema organizaciji Reporteri bez granica, rezultati PISA istraživanje, broj visokoobrazovanih građana, povjerenje među građanima i mogućnost učešća u donošenju odluka putem elektroničkih sredstava.

Cijelom izvještaju možete pristupiti klikom na ovaj link.

Za podsjetiti je da je na listi uticajnog britanskog magazina The Economist Bosna i Hercegovina treće u svijetu po odljevu mozgova. Na listi američkog poslovnog lista Financial Times smo pozicionirani na šesto mjesto od 20 europskih zemalja po smanjenju broj stanovnika. 

O Institutu za otvoreno društvo

Institut za otvoreno društvo je nevladina organizacija sa sjedištem u Bugarskoj. Između ostalog, zalažu se za demokratizaciju, razvoj civilnog društva, uključivanje građana u donošenje odluka, te poticanje javne rasprave. Više o Institutu čitajte ovdje. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije