NiP upozorio na nezakonito postupanje izborne komisije u Travniku

1
Radiosarajevo.ba
NiP upozorio na nezakonito postupanje izborne komisije u Travniku
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Godišnja konferencija stranke Narod i pravda

Iz stranke Narod i pravda upozorili su na nezakonotosti tokom izbornih procesa u Travniku.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"U pripremi ponovljenih izbora za načelnika Travnika koji se održavaju sutra primjetno je niz nepravilnosti koje mogu kompromitirati izborni proces.

Biračka mjesta na kojima će Travničani birati načelnika bit će otvorena sutra 11.4., a danas će, shodno zakonskim odredbama, započeti podjela biračkog materijala biračkim odborima.

Iz Naroda i Pravde upozoravaju da ovaj proces prati niz nezakonitosti i spornih odluka Općinske izborne komisije (OIK).

Zakon i važeći priručnik o provođenju izbora propisuju da izborni materijal preuzimaju zajednički predsjednici i članovi biračkih odbora, nakon čega se birački materijal, pod policijskom zaštitom, nosi na biračko mjesto.

Nakon što materijal bude dopremljen, biračko mjesto se priprema i izborni materijal ostaje na biračkom mjestu pod zaštitom sve do otvaranja biračkih mjesta u nedjelju ujutru.

No, u Općinskoj izbornoj komisiji u Travniku insistiraju na praksi da predsjednici biračkih odbora sami dolaze po birački materijal, sami ga nose na biračka mjesta ili svojim kućama pri čemu je sam birački materijal bez ikakvog nadzora do nedjelje ujutru.

Birački materijal se u zakonu tretira kao 'osjetljiv materijal' i jasno se kaže u zakonu kako su za njega odgovorni zajednički predsjednik i članovi biračkih odbora. Praksa da pojedinci sami preuzimaju materijal, da se birački materijal otvara ili nosi kući, jasno je protuzakonita i kompromitira cijeli izborni proces“, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde navode kako se trenutno u Travniku krši član 5. Izbornog zakona BiH kao i više stavova člana 1. Priručnika o provođenju izbora.

Izborni štab koalicije 'Naša travnička priča' ima spreman prigovor koji će uputiti ka Općinskoj izbornoj komisiji, a planiramo se obratiti i Centralnoj izbornoj komisiji za dalja uputstva. Tumačenje predsjednika Općinske izborne komisije Travnik da je moguće birački materijal nositi kući je neprihvatljivo.

Birački materijal ne smiju biti kompromitiran i mora biti pod strogim nadzorom sve do okončanja izbornog procesa i prebrojavanja glasova", navodi se u saopćenju ove stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije