NIP: "Tužilaštvo BiH okrenuto je samo procesuiranju pripadnika Armije Repulike BiH"

6
Radiosarajevo.ba
NIP: "Tužilaštvo BiH okrenuto je samo procesuiranju pripadnika Armije Repulike BiH"
Foto: Grad Goražde / Opsada Goražda

Kantonalni odbor Naroda i Pravde Bosansko-podrinjskog kantona Goražde se oglasio povodom podizanja optužnice protiv 13 komandanata i pripadnica Armije RBiH za zločine u Jošanici kod Foče 1992. godine.

"Izražavamo ogorčenost, nezadovoljstvo i zabrinutost činjenicom da je Tužilaštvo BiH očito okrenuto procesuiranju samo pripadnika Armije RBiH, dok je nijemo na stravične zločine počinjene nad stanovništvom Goražda.

Svako ko je počinio bilo kakav zločin treba za to odgovarati. Međutim, kad je u pitanju prostor Goražda do danas niko nije odgovarao za zločine, za svakodnevna ubijanja i ranjavanja civila, među kojima stotine djece. Zbog toga je neshvatljiva činjenica da se konstantno hapse komandanti i borci Armije RBiH, koji su herojski branili i odbranili grad na Drini, dok sa druge strane zločnici uživaju na slobodi.

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Reakcija udruženja žrtava na govor Cvijanović: Sramno, neljudski i izvan svih ljudskih normi

Skoro 30 godina čekamo na procesuiranje odgovornih za 1.336 dana opsade grada i ubijanje nedužnih civila i djece. Uprkos brojnim dokazima i svjedocima, malobrojne optužnice su podignute za zločine počinjene u Goraždu, te u isto vrijeme NIKO nije osuđen za zločine na prostoru Goražda za stradanje vojnika i civila, među kojima i 148 djece, u nekadašnjoj takozvanoj zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda, a u kojoj smo živjeli u potpunoj blokadi bez struje, vode, hrane, lijekova, izloženi svakodnevnom granatiranju i ubijanju.

Namjera neprijatelja da se zamjeni uloga žrtve i agresora očito se sprovodi u djelo i to u okviru pravosudnih institucija u kojima bi se trebala provoditi pravda", saopćeno je iz NIP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije