NiP: Presuda Stanišiću i Simatoviću historijska, ostaje žal za fijaskom revizije presude za genocid

1
Radiosarajevo.ba
NiP: Presuda Stanišiću i Simatoviću historijska, ostaje žal za fijaskom revizije presude za genocid
FOTO: Radiosarajevo.ba / Jovica Stanišić i Franko Simatović

Konačna presuda Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u slučaju protiv čelnih ljudi Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića važna je, između ostalog, i kao sudska potvrda je učešća Srbije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde ističu kako je ovom presudom sudski potvrđena činjenica da je Srbija, uključujući njen politički, vojni i policijski vrh, direktno vodila rat protiv Bosne i Hercegovine i to sa ciljem stvaranja etnički čiste države.

"Ova presuda kojom je potvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata predstavlja tek djelimičnu satisfakciju za sve žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, a posebno za žrtve iz Bijeljine, Zvornika, Bosanskog Šamca, Doboja, Trnova i Sanskog Mosta. Ovo je važna presuda jer će predstavljati temeljnu činjenicu da su političko vodstvo obje susjedne zemlje, i Hrvatske i Srbije, bile dio udruženog zločinačkog poduhvata te da su direktno učestvovale u agresiji na BiH", navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Novi zemljotres pogodio Hrvatsku, osjetio se i u Bosni i Hercegovini

Novi zemljotres pogodio Hrvatsku, osjetio se i u Bosni i Hercegovini

Presuda Stanišiću i Simatoviću, navode iz Naroda i Pravde, popunjava opasnu prazninu koja je postojala u vezi sa definitivnom sudskom potvrdom učešća Srbije u agresiji na BiH.

"Nažalost, nakon fijaska revizije presude za genocid, ova presuda popunjava tu prazninu jasno označivši Srbiju odgovornom za agresiju. Ostaje žal za propuštenom prilikom da Srbija bude sudski presuđena i za genocid i sada je jasno da su već 2017. postojali dokazi koji su, da je proces revizije vođen na pošten i ispravan način, mogli dovesti do promjene presude. Oni koji su vodili taj proces ostaju dužni da odgovore zašto su, za čije interese, učinili sve da taj proces ne uspije? Zašto se tom pitanju potpuno neodgovorno pristupilo? Zašto se do danas kriju ključne informacije? Presuda Stanišiću i Simatoviću samo potvrđuje da smo imali pravo kada smo insistirali da odgovorni za fijasko u slučaju revizije moraju položiti račune građanima Bosne i Hercegovine, posebno svim žrtvama", dodaju iz Naroda i Pravde.

Franko Simatović 'Frenki' i Jovica Stanišić dobili po 15 godina zatvora

Franko Simatović 'Frenki' i Jovica Stanišić dobili po 15 godina zatvora

Suočavanje sa prošlošću, temeljeno na sudskim presudama, važan je proces za cijeli region Zapadnog Balkana, dodaju iz Naroda i Pravde.

"Pozivamo da se sudske presude poštuju, da se Jovprestane sa negiranjem genocida i ratnih zločina i da se, prihvatanjem utvrđenih činjenica, zajednički suočimo sa prošlošću i nastavimo naš put ka euroatlantskim integracijama. Ovom presudom konačno je jasno postavljen historijski okvir i jasno naznačeno koje zemlje su izvršile agresiju protiv Bosne i Hercegovine, koji politički, vojni i policijski zvaničnici su bili na čelu udruženih zločinačkih poduhvata. To su sudski utvrđene činjenice i njihovo negiranje ni na koji način neće sakriti ili izmijeniti istinu", stoji na kraju saopćenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije