U Hrvatskoj u 19 sati završeno glasanje, u ponoć proglašen pobjednik, a kod nas?

Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj u 19 sati završeno glasanje, u ponoć proglašen pobjednik, a kod nas?
Facebook / Damir Nikšić

Nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić osvrnuo se na tek završene parlamentarne izbore u Hrvatskoj i napravio paralele s našom zemljom. Na svojoj Facebook stranici objavio je zanimljiv tekst pod naslovom "Izbori se za izbore!"

"U sedam sati je bilo završeno glasanje, u ponoć je proglašen pobjednik. Ako ništa drugo - institucija demokratskih izbora u RHrvatskoj nije kompromitovana kao što je u BiH.

BiH je po tom pitanju istinska provincija trećeg svijeta i to je srž svih problema u ovoj zarobljenoj državi i ovom porobljenom nedemokratskom društvu.

Najvažnija borba na predstojećim lokalnim izborima u BiH je borba za fer i demokratske izbore za koje se mogu i moraju izboriti sami građani aktivnim učešćem kao članovi biračkih odbora i posmatrači. U suprotnom se neće raditi samo o porazima nekih političkih stranaka na demokratskim izborima već o porazu BH demokratije generalno, a to je poraz svih građana.

Dakle: Nije samo važno učestvovati, nije samo važno glasati, važno je ko broji glasove i nadgleda izbore.

Građani BiH moraju početi razmišljati o svom aktivnom angažmanu i učešću u demokratiji i kao kandidati, i kao birači, i kao brojači, tj. posmatrači.

Prošlo je vrijeme stranih posmatrača koji su ionako uzimali novac za nemar i traljavo urađen posao. Građani moraju sami uzeti demokratiju u svoje ruke. Samo fer i demokratski izbori imaju smisla.

Ako izbori postanu isprazni prevarantski ritual - pokriće za totalitarizam: život i slobodno građansko društvo prestaju postojati, kao što smo se uostalom do sada uvjerili. To ne treba naučno dokazivati. Tome svjedočimo.

Zato je zajednička borba za slobodu zapravo borba za slobodne, fer i demokratske izbore", napisao je Damir Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije