Komisija / Nikšić pojasnio zašto nije bilo imenovanja na tri ključne pozicije u OSA-i

16. 09. 2020. u 15:40:00 Fena

Shares: 7

Nermin Nikšić (SDP BiH), predsjedavajući parlamentarne Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), potvrdio je da sjednica danas nije održana jer na dnevnom redu nije bilo imenovanje glavnog inspektora OSA-e.

Podsjetimo, predstavnici HDZ-a iz oba doma Parlamentarne skupštine BiH nisu prisustvovali sjednici upravo zato što u proceduru nije poslan i prijedlog za imenovanje glavnog inspektora.

Nikšić kaže da su dobili zvaničan dopis predsjedavajućeg Vijeća ministra Zorana Tegeltije (SNSD) u kojem za direktora OSA-e predlaže Osmana Mehmedagića, a za zamjenika direktora Ristu Zarića, bez prijedloga za glavnog inspektora, što je pozicija koja, prema nacionalnoj raspodjeli, pripada Hrvatima.

"To je bio razlog da oni ne učestvuju u radu Komisije. U Zakonu je precizirano da nakon imenovanja direktora i zamjenika direktora OSA-e u roku od mjesec dana treba biti imenovan glavni inspektor, ali članovi Komisije ne vide razlog zašto ne bi išao zajednički taj prijedlog, posebno u situaciji kada jedni drugim ne vjeruju. Mandat je istekao svima", pojasnio je.

Na pitanje o diplomi Mehmedagića, Nikšić kaže da on neće o tome donositi sud nego ako Vijeće ministara smatra da je diploma validna, postoje organi koji to trebaju proučavati i dati stav.

Podvukao je da Zakon jasno kaže da je osnov za razrješenje direktora ukoliko se protiv njih pokrene krivični postupak zbog zloupotrebe položaja, odavanja službene tajne i drugih djela.

NEMA KOMENTARA