Nikšić pitao Izetbegovića: Gdje je nestala priča o 100.000 novih radnih mjesta?

Radiosarajevo.ba
Nikšić pitao Izetbegovića: Gdje je nestala priča o 100.000 novih radnih mjesta?
SDP / Nermin Nikšić
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić je danas rekao kako će SDP BiH i dalje doprinositi smirivanju tenzija, koje se ovih dana, zajedno sa svađama i prijetnjama političkih predstavnika iz RS i FBiH, dižu do usijanja.

„I ranije smo ukazivali da je Referendum o Danu RS-a neustavan i nezakonit. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i ne mogu se mijenjati. Zato je referendum o Danu RS-a vrhunac urušavanja države BiH i njenih institucija. U daljem razvoju događaja, moguća su dva scenarija. Jedan od tih, koji bi bio bolji za BiH i za sve nas, jeste da je ovo samo predizborna priča za lokalne izbore.

Međutim, izgledniji je drugi scenarij, a to je da je ovo probni balon konačne razgradnje BiH. Kako se daleko ide s najavama održavanja referenduma jeste i planiranje njegovog održavanja u Brčko distriktu. Kako, na osnovu čega se Distrikt našao u odluci Narodne skupštine RS-a?“, naveo je Nikšić na press konferenciji i dodao da je sada u FBiH jako popularno napadati Milorada Dodika.

„U svim silnim napadima SDA zaboravlja da su za referendum u NSRS glasali i zastupnici Saveza za promjene, koji, zajedno sa SDA, čine Vijeće ministara BiH. Još 20. jula su poslanici SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ponudili inicijativu, za koju su dobili podršku drugih stranaka, da se u institucijama razgovara na temu referenduma i da se napravi svojevrsni Savez za odbranu ustavnosti BiH. Tada je Bakir Izetbegović odbio ovu inicijativu.

U međuvremenu su se u kafani našli Milorad Dodik i Bakir Izetbegović i znamo da tada nisu pričali o referendumu, nego o novom zaduženju, kako bi se pokazalo da su oni veliki spasioci građana. Što se tiče SDP-a, mi nećemo biti kulisa, ni žirant nikome, a najmanje SDA i Bakiru Izetbegoviću. Država BiH je iznad svega i zato ne želimo šutjeti dok se BiH koristi za potkusurivanje“, rekao je Nikšić i pozvao bh. građane da dobro razmisle o čemu se ovdje radi.

„Ovima što se igraju s državom i njenim institucijama poručujem da BiH nije onako slaba kao 1992. godine i da ne podcjenjuju građane i njihovu inteligenciju. Svađe oko referenduma su samo očajnički pokušaj prikrivanja nedjela onih koji su opljačkali BiH i njene građane. Naš stav je da ničiju pljačku ne treba kriti i sve stvari treba nazivati pravim imenom. Ovakvo stanje jedino odgovara onima koji BiH dijele po nacionalnoj osnovi, onima koji dijele ministarstva, javna poduzeća i gradove.

Hoće li iko reći šta je bilo sa neispunjenim predizbornim obećanjima? Gdje je nestala priča o 100.000 novih radnih mjesta i novim investicijama? Zašto se Fond PIO prvi put zadužio komercijalnim kreditom za isplatu penzija, jer sadašnja vlast nije u stanju na vrijeme isplaćivati iste?“, kaže Nikšić i zaključuje da će SDP BiH i dalje insistirati da se svi napadi na BiH i njene institucije, poput referenduma, riješe putem državnih sudskih i tužilačkih institucija.

„Na kraju, pozivam SDA i SNSD, ako su već u kafani zadužili građane za milijardu KM, da, što hitnije, nađu način za rješenje aktuelne krize u okviru institucija, a ne da se svađaju i jedni drugima prijete preko medija“, zaključio je Nikšić, navodi se u saopćenju SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije