! / Nikšić o izvještaju SOA-e: Sredstvo borbe protiv BiH nakon Dodikove posjete Zagrebu

22. 09. 2020. u 17:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 50

Na javno objavljeni izvještaj Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske (SOA), u kojem se spominje "radikalno tumačenje islama" u zemljama jugoistočne Europe, reagirao je i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH i delegat u Zastupničkom domu PSBiH.

Nikšić smatra da je izvještaj Hrvatske obavještajne agencije SOA - sredstvo borbe protiv BiH.

"Pored niza navoda koji apsolutno ne stoje očekujem da zvanične institucije BiH prije svih OSA, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH reagiraju na ovaj SOA-in godišnji izvještaj o sigurnosnim prilikama", napisao je Nikšić na Facebooku.

Dodaje da je "interesantno je da se ovaj, po BiH kompromitirajući izvještaj, objavljuje netom nakon diskutabilne posjete Milorada Dodika Zagrebu, a javno prezentiranje ovog izvještaja poslužit će kao sredstvo za legitimiranje Hrvatske politike u borbi protiv BiH".

"Da namjere nisu krajnje iskrene niti dobrosusjedske kako ih prikazuju u Hrvatskoj, pokazuju činjenice da zvanična vlast Hrvatske nije obavijestila vlasti BiH, kako bi se eventualno sve navedeno razmotrilo i otklonilo kao prijetnja. Naprotiv, oni su to javno prikazali i još mašu s njim kao sredstvom, tim prije jer se u izvještaju krije masa neistina i konstrukcija koje štete ugledu, ali i sigurnosti BiH", piše Nikšić.

Kao državni parlamentarac i predsjednik SDP-a traži da OSA BiH sačini javni izvještaj u kojima će se težište oslanjati na odnos BiH i Hrvatske, gdje će biti predstavljene i sve negativne posljedice po miješanje SOA-e u BiH.

"Još su živa sjećanja na mutne rabote SOA-e, koja da bi opravdala izjavu bivše predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o 10.000 ratnika, Bošnjake pokušala uvjeriti da prokrijumčare oružje do mjesta povezanih sa pokretom selefija u Bosni. 'Otkriće' tog oružja potvrdilo bi tako da u BiH postoji 10.000 ljudi sa 'veoma radikalnom retorikom i namjerama'. No, BiH ne samo da drži pod kontrolom problem povratnika sa stranih ratišta, nego je i lider na ovom polju, piše dalje Nikšić i dodaje:.

"Stoga Izvještaj SOA-e ne odgovara istini i definitivno je sredstvo borbe protiv BiH. Zato hitno očekujem reakciju bh. institucija čija šutnja me dodatno zabrinjava, posebno jer se bez vlasti Hrvatske i njihovih institucija ne bi ovaj izvještaj mogao objaviti. Zato su bh. institucije dužne što prije reagirati", poručuje Nermin Nikšić.

KOMENTARI (2)