Nikšić: 'Nećemo ići u nova zaduženja kako bismo popunjavali budžetske rupe'

7
Radiosarajevo.ba
Nikšić: 'Nećemo ići u nova zaduženja kako bismo popunjavali budžetske rupe'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Premijer FBiH Nermin Nikšić izjavio je u srijedu, 12. juna, u Neumu da Federacija ima prostora da se dodatno zaduži, ali da to nikako neće biti za popunjavanje budžetskih rupa, najavivši pritom i borbu protiv sive ekonomije koju će, kako kaže, nastojati smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Federalni premijer Nermin Nikšić bio je učesnik prvog panela XXIII Međunarodnog simpozija BRI(D)GE u Neumu na kojem je govorio o temi Ekonomska održivost podržana planskim rastom.

"Nećemo sigurno ići u nova zaduženja kako bismo popunjavali budžetske rupe. Federacija BiH ima prostora da se zaduži i da opet ostane među najmanje zaduženim u regionu, ali ćemo ta zaduženja koristiti samo za izgradnju infrastrukturnih projekata.

EURO 2024 | Danas saznajemo protivnike Njemačkoj i Švicarskoj u četvrtfinalu

EURO 2024 | Danas saznajemo protivnike Njemačkoj i Švicarskoj u četvrtfinalu

Budžetske rupe planiramo sanirati online fiskalizacijom, smanjivanjem sive zone. Sasvim je jasno da izbjeći sivu zonu neće biti moguće u potpunosti, ali ćemo to svesti na najmanju moguću mjeru. Set fiskalnih zakona je najvećoj mjeri završen i na taj nivo moramo dovesti i fiskalizaciju. Neodgovorno bi bilo bez toga ući u avanturu smanjivanja doprinosa.

Vrlo je važno imati komunikaciju sa ljudima iz struke kada je riječ o ovim strateškim opredjeljenjima Vlade, a posebno je motivirajuće dobiti podršku za to. U provedbi najvažnijih reformi koristit ćemo resurse struke", rekao je Nikšić.

Nećemo sigurno ići u nova zaduženja kako bismo popunjavali budžetske rupe. Federacija BiH ima prostora da se zaduži i da opet ostane među najmanje zaduženim u regionu, ali ćemo ta zaduženja koristiti samo za izgradnju infrastrukturnih projekata. Budžetske rupe planiramo sanirati online fiskalizacijom, smanjivanjem sive zone. Sasvim je jasno da izbjeći sivu zonu neće biti moguće u potpunosti, ali ćemo to svesti na najmanju moguću mjeru. Set fiskalnih zakona je najvećoj mjeri završen i na taj nivo moramo dovesti i fiskalizaciju. Neodgovorno bi bilo bez toga ući u avanturu smanjivanja doprinosa. Vrlo je važno imati komunikaciju sa ljudima iz struke kada je riječ o ovim strateškim opredjeljenjima Vlade, a posebno je motivirajuće dobiti podršku za to. U provedbi najvažnijih reformi koristit ćemo resurse struke. Revicon

Posted by Nermin Nikšić on Thursday, June 13, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije