Nikšić nakon sastanka sa penzionerima poručio: 'Vlada neće pristati na politiku ucjena'

20
Fena
Nikšić nakon sastanka sa penzionerima poručio: 'Vlada neće pristati na politiku ucjena'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u izjavi novinarima u Vitezu, prilikom posjeta II. Centralna Bussines Forumu, prokomentirao je i sastanak predstavnika Vlade s udrugama penzionera kazavši kako niko ne dovodi u pitanje to da treba učiniti sve na poboljšanju standarda penzionera, no da prije svega treba sagledati realno stanje.              

Nikšić je kazao kako je Vlada Federacije BiH učinila sve što je bila dužna po postojećem zakonu kad je u pitanju usklađivanje rasta penzija, a s čime su se, kako je kazao, složili i penzioneri.

"Nažalost, to njima nije dovoljno. Isto tako su svjesni da su i oni odgovorni što je takav zakon donesen jer su u tom trenutku sebi omogućili i priskrbili najveće povećanje penzija. Iz njihovog ugla ja to potpuno razumijem, ali je nemoguće sistemski zakon mijenjati svaki put kad ti ne odgovaraju parametri koji su formula predviđena zakonom", kazao je Nikšić.

Emotivna poruka Damira Džumhura: "I dalje smo najbolja i najuspješnija reprezentacija naše države"

Emotivna poruka Damira Džumhura: "I dalje smo najbolja i najuspješnija reprezentacija naše države"

Dodao je kako je Vlada FBiH i dalje otvorena za razgovore o rješenju na razini izmjene zakona, ali i da neće pristati na politiku ucjena.

"Vlada nikad nije odbila razgovarati, i dalje smo otvoreni za mogućnost razgovora na ekspertnoj razini radnih grupa o izmjenama zakona u onom dijelu za koji smatramo da nije zadovoljavajući, ali naravno Vlada ne pristaje na politiku ucjena, prijetnji, populističkih izjava i obećanja. Mi se želimo kretati u okviru realnog i mogućeg", kazao je federalni premijer.

Žestoka svađa na protestu penzionera ispred Vlade FBiH: 'Nemoj me gledati, meni je došlo 5 do 12'

Žestoka svađa na protestu penzionera ispred Vlade FBiH: 'Nemoj me gledati, meni je došlo 5 do 12'

Po njegovim riječima, imali su danas priliku čuti od pojedinih predstavnika penzionera kako iza ovih protesta stoji oporba, te kako će kantonalne vlade platiti prijevoz za proteste. Naime, penzioneri su danas ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu tražili povećanje penzija te su najavili masovne proteste za 3. oktobar.

"Mi nemamo ništa protiv toga da ljudi iskazuju svoj stav, na Vladu to jednostavno ne može utjecati jer Vlada ima odgovornost i prema nekim drugim kategorijama", kazao je premijer Nikšić.

Poručio je i kako protesti ne mogu utjecati na prije dana obećanja.

Penzioneri ispred zgrade Vlade FBiH jasno poručili: "Sram vas bilo, gladni smo"

Penzioneri ispred zgrade Vlade FBiH jasno poručili: "Sram vas bilo, gladni smo"

"Ni na koji način protesti ne mogu utjecati na obećanje koje smo dali da ćemo u rebalansu proračuna predvidjeti jednokratnu pomoć, da smo spremni razgovarati o rješavanju pitanja kroz izmjene zakona i naravno da ono što smo preuzeli kao obavezu i što realiziramo, a to je povećanje tranše za liječenje i banjsko liječenje penzionera. Neke stvari i oni prihvaćaju da su realne, iskazuju spremnost da razgovaramo na tu temu", poručio  je Nikšić.

Proračun je, dodao je, vlasništvo svih građana i svih populacija, ne samo jedne.

"Vlada Federacije BiH ne razgovara samo o regularnim penzionerima, mi imamo tu i ratne vojne invalide, obitelji šehida i poginulih boraca, demobilizirane borce, neratne invalide, civilne žrtve rata, sve su to kategorije naslonjene na proračun i ne može se nijedna od tih populacija promatrati izdvojeno i samo prema njima ići s benefitima, a druge kažnjavati. Dakle, proračun je vlasništvo svih građana FBiH i mislim da smo i dosad pokazali da se prema njemu odnosimo odgovorno", zaključio je Nikšić.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije