Nikšić dao obećanje: 'Uradit ćemo sve za zaštitu rijeke Une'

3
Radiosarajevo.ba
Nikšić dao obećanje: 'Uradit ćemo sve za zaštitu rijeke Une'
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić pozdravio je danas, 19. augusta odluku Državnog inspektorata Hrvatske da pokrene postupak utvrđivanja da li je zahvatom na izgradnji male hidroelektrane "Una mlin" prouzročena štetna posljedica za prirodu.

Vlada Federacije BiH ranije je dostavila kompletnu dokumentaciju i time doprinijela da rijeka Una ostane zaštićena.

"Prirodne ljepote Bosne i Hercegovine su nešto na što smo svi ponosni i čime se rado hvalimo. Nekima je novac ipak važniji od zaštite prirode i očuvanja prirodnih ljepota. Vlada Federacije se oštro protivi svakom nezakonitom projektu kojim se trajno narušava priroda i ugrožava kvalitet života stanovnika.

Ovo je otkriće koje bi moglo promijeniti budućnost svijeta

Ovo je otkriće koje bi moglo promijeniti budućnost svijeta

Uradit ćemo sve što je u našoj moći da se zaustavi izgradnja male hidroelektrane 'Una-mlin' blizu Vrela rijeke Une koje je zaštićeni hidrološki spomenik prirode", poručio je Nikšić u objavi na Facebooku. 

Portal Radiosarajevo.ba je borbu za spas rijeke Une pratio od samog početka, a jučer, 18. augusta, je održan novi protest i koncert Mileta Kekina, bivšeg frontmana grupe Hladno pivo.

Oglasila se Lejla Kusturica: 'Hvala svima. Nastavljamo borbu za naše rijeke'

Oglasila se Lejla Kusturica: 'Hvala svima. Nastavljamo borbu za naše rijeke'

Borbu za spas rijeke Une su vodili građani i građanke, te razna ekološka udruženja kao što su Udruga Una Srb. 

Proteste za spas Une podržale su mnogobrojne poznate ličnosti kao što su Goran Bogdan, Rade Šerbedžija, Feđa Štukan, Mirvad Kurić, Šejla Kramerić, te Darko Rundek koji je održao koncert za spas rijeke Une. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije