! / Nikšić: Ako je ovo sporazum SDA, zašto ne mogu da se dogovore da ga potpišu

20. 01. 2020. u 14:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 143

Nezavisni zastupnik u Skupštini KS Damir Nikšić na svojoj Facebook stranici objavio je da današnji sporazum koji je upućen sarajevskoj četvorci "plagijat sporazuma" koji su on i zastupnik Damir Marjanović već ranije predlagali.

„Sporazum koji SDA trenutno promoviše po medijima kao svoj je zapravo sporazum koji smo Marjanović i ja ponudili prošle sedmice. Pa ti ljudi su zaista nevjerovatni. Laže i paralaže paraskupštinskih parasjednica. Bukvalno me tjeraju da ga sada kao šef Kluba samostalnih i nezavisne ne potpišem, ali onda ne bi potpisao nešto što sam im prošle sedmice nudio“, poručio je Nikšić.

Dodao je da je čuo da „su Bakir i Komšić aminovali“, te da „Zvonko Marić zove svog šefa da i on potvrdi“.

Prema njegovim riječima, on već sat vremena čeka u prostorijama Skupštine KS kako bi kao Šef Kluba nezavisnih poslanika potpisao spomenuti sporazum, ali nije u mogućnosti jer ga SDA s partnerima još nisu potpisali.

Podsjećamo, Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF) uputili su danas sarajevskoj četvorci (Socijaldemokratska partija, Naša stranka, Narod i Pravda, Nezavisna bosanskohercegovačka lista) novi sporazum.

Prema novom prijedlogu Sporazuma, predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić (NiP) zakazat će nastavak 18. i 19. sjednice, da bi, a uz pristanak predsjedavajuće, sjednicama predsjedavala članica rukovodstva Skupštine KS Smiljana Viteškić.

SDA i partnerske stranke predložile novi sporazum sarajevskoj četvorci

Kako je navedeno na sjednicama će se izglasati potvrđivanje odluke kluba Bošnjaka o predstavniku u rukovodstvo Skupštine (Mirze Čelika), zakazati sjednica na kojoj će se glasati o nepovjerenju Vlade KS i to za 29. januar, te izglasati odluke o privremenom finansiranju KS, Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, te Službe za zapošljavanje KS.

Nadalje, kaže se u prijedlogu sporazuma, 20. sjednicom koja će se održati 29. januara, a na kojoj će se zastupnici izjašnjavati o nepovjerenju Vlade KS, će predsjedavati ponovo Kristić i to do izglasavanja nepovjerenja Vladi.

KOMENTARI (1)