Parlamentarac HDZ-a / Nikola Lovrinović: Zašto se tunel Prvi mart ne zove i Prvi ožujak?

15. 01. 2020. u 12:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2421

Zašto se tunel na autocesti Vc Prvi mart ne zove i Prvi ožujak - pitao je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Nikola Lovrinović.

Požalio se da hrvatski jezik nije dovoljno zastupljen u Federaciji Bosne i Hercegovine, piše portal Srpska Info.

Kao primjer je naveo zvanične natpise na službenim prostorijama u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

"Ja mislim da je to obaveza službe, i ja sam razgovarao sa direktorom te službe, on je rekao da nema ni dovoljno sredstava da to sve izmijeni, ali ja mislim da se to mora napraviti", rekao je Lovrinović na sjednici Parlamenta.

Zatim je komentarisao naziva tunela Prvi mart na dionici Koridora Vc koja povezuje Sarajevo i Zenicu.

"Tunel je javni objekat i rekao sam i pitao kada će se i tamo napisati na sve tri službena jezika, dakle naziv tog tunela? Odgovoreno mi je da je to riješeno znakovima pored puta, što nije točno naravno. To nisu znakovi pored puta, to je naziv tunela. Podsjetiću vas on se zove Prvi mart, a trebao bi se, dakle, napisati na sve tri službena jezika. Naravno da ću na ovome istrajati i naravno da ću od službe tražiti da se to uradi, a ako nema sredstava za ovu godinu, da se pripreme sredstva za narednu godinu i da se to u Parlamentarnoj skupštini mora ispoštovati. Tu nema nekakve dobre volje", smatra Lovrinović, navodi portal Srpska Info.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA