Nije zbog penzionera: Ovo je pravi razlog zašto je Novalić završio na američkoj 'crnoj listi'?

0
A. G. Z.
Nije zbog penzionera: Ovo je pravi razlog zašto je Novalić završio na američkoj 'crnoj listi'?
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Fadil Novalić

Ivica Puljić, dugogodišnji novinar i dopisnik Al Jazeere Balkans iz Washingtona komentirao je na Twitteru stavljanje premijera FBiH Fadila Novalića (SDA) na američku 'crnu' listu.

Puljić je kazao da je mnogo objava o tome da Amerikanci nisu mogli Novaliću naći ništa, 'pa su mu sankcije dali za pismo penzionerima'.

'Da bude jasno - Novalić je sankcije dobio zbog afere respiratori i namjenske industrije, ali pošto je suđenje u toku to nije mogao biti formalni razlog za sankcije. Da pojasnim. Ja sam informacije o sankcijama Novaliću i Stankoviću dobio od dva izvora iz američkog Ministarstva financija. Dakle, nije rekla-kazala, nego se radi o profesionalnom prikupljanju podataka. Ja dugo radim posao i mislim da znam kako doći do provjerene informacije', napisao je Puljić.

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Objavljena prognoza za naredne dane: Za vikend temperature i do 27 stepeni

Fadil Novalić stavljen na američku crnu listu

Fadil Novalić stavljen na američku crnu listu

Podsjećamo, američko Ministarstvo financija objavilo je da je na listu sankcioniranih dodalo Fadila Novalića, 'zbog zloupotrijebe ličnih podataka penzionera u korist svoje političke stranke, pred izbore 2018. godine'.

'U svojstvu premijera Novalić je zloupotrijebio lične podatke penzionera u korist Stranke demokratske akcije (SDA), u suprotnosti sa zakonima BiH, saopćio je Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija SAD-a, u ponedjeljak 3. oktobra.

Američki državni sekretar Antony Blinken oglasio se nakon odluke o sankcioniranju Novalića, kao i biznismena Slobodana Stankovića i njegovu kompaniju Integral Inžinjering A.D. Laktaši.

"Sankcionirali smo dvije osobe i jedan privredni subjekt u Bosni i Hercegovini. Političke stranke i političari ne bi trebali biti u mogućnost da koriste javne resurse za vlastitu korist, a ljudi se ne bi trebali bogatiti pomažući im", poručio je Blinken.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije