Predstavnički dom odbio HDZ-ov prijelog o upisu etničke pripadnosti u ličnu kartu

15
Radiosarajevo.ba
Predstavnički dom odbio HDZ-ov prijelog o upisu etničke pripadnosti u ličnu kartu
Foto: Radiosarajevo.ba / Nikola Lovrinović

Predastavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatio razmatranje po hitnom postupkui usvajanje prijedloga zakona HDZ-ovog zastupnika Nikole Lovrinovića kojim se traži da se i u ličnu kartu može upisati pripadnost konstitutivnom narodu.

Za ovaj postupak nije bilo entitetske većine. 

"Ovim zakonom reguliše se upis podataka o pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u BiH, a bez diskriminacije se odnosi i na muškarce i na žene", navodi se između ostalog u ovom zakonskom prijedlogu.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Zakonom koji je Lovrinović predložio bi se svaki punoljetni građanin BiH, a za maloljetna lica to bi radili roditelji, izjasnio u ovlaštenoj matičnoj kancelariji da li se izjašnjava kao pripadnik jednog od konstitutivnih naroda - Srbin, Hrvat ili Bošnjak, neke nacionalne manjine ili pripada grupi ostalih.

Ti podaci bi se upisivali u matičnu knjigu rođenih, u matičnu knjigu državljana BiH ili na ličnu kartu, odnosno na svaki dokument po želji pojedinca.

"Primjetno je da se institut pripadnosti naroda ili pripadnosti nacionalnoj manjini zloupotrebljava i vrlo često stvara probleme. Ovim zakonom bi to pitanje bilo regulisano i otklonila bi se mogućnost zloupotrebe", naveo je Lovrinović, pojašnjavajući razloge donošenja ovog zakona.

On je rekao da za sprovođenje ovog zakona nisu potrebna posebna sredstva, da zakon ima ustavni osnov, a da je, prema načelima, zakon utemeljen jer je "osnovna odredba Ustava BiH konstitutivnost i ravnopravnost konstitutivnih naroda, koja se najkonkretnije ogleda u primjeni Izbornog zakona BiH", te u primjeni ustavnih odredaba o zastupljenosti pripadnika konstitutivnih naroda i ostalih pri zapošljavanju u tijelima vlasti, javnim preduzećima i institucijama na svim nivoima vlasti.

Tokom rasprave na sjednici, Lovrinović je došao u sukob sa Damirom Arnautom, zastupnikom Naše stranke kao i Predragom Kojovićem.

"Lovrinović želi da se o ovom priča šest, pet, četiri mjeseca pred izbore, da se ne priča da je HDZ oborio evropske zakone, danas je oborio Deklaraciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu. Hajmo glasati za hitnu proceduru i odmah danas oboriti ovakav zakon. Da ne pričamo u augustu o tome već o važnijim stvarima", rekao je Arnaut.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a, također se javio za riječ.

"Ono što su bile trake koje su se nosile na ramenu, kojim su se označavali ljudi koji pripadaju određenoj etničkoj grupi, danas se to radi na tehnološki moderniji način, ali suštinski isti", zaključio je Magazinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije