UIO BiH / Nije problem samo Italija: U BiH ove godine uvezeno 9.000 tona otpada

15. 07. 2020. u 09:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Samo u ovoj godini u našu državu je uvezeno više od 9.000 tona otpada čija vrijednost premašuje tri miliona KM. Prema dostupnim informacijama, najviše se uvozi papir za preradu, željezo te plastične mase.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine naveli su kako nije dozvoljen uvoz otpada za deponovanje, već samo za preradu i energetsku iskoristivost.

Prema podacima Sektora za carine UIO, u prvoj polovini godine u BiH je uvezeno 826,168 kilograma otpadnog papira za reciklažu, 6,44 miliona kilograma otpadnog željeza za pretapanje, kao i 1,47 miliona kilograma otpadaka, strugotina i ostataka plastičnih masa te otpada koji je klasificiran pod ostalo.

Podaci pokazuju da je prošle godine u BiH stiglo 1,72 miliona kilograma papira za reciklažu, 15,71 milion kilograma željeza za preradu i 4,02 miliona kilograma ostataka plastičnih masa.

Važno je istaći da u prošloj i ovoj godini nije bilo zaplijenjenih niti vraćenih pošiljki otpada.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA