Ministrica Đapo podnosi krivičnu prijavu zbog otpada iz Italije

Radiosarajevo.ba
Ministrica Đapo podnosi krivičnu prijavu zbog otpada iz Italije
Nezavisne / Edita Đapo i otpad iz Italije

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo u ponedjeljak će podnijeti krivičnu prijavu i zatražiti od nadležnih istražnih organa da ispitaju sve dozvole koje je dobila firma „KROM reciklaža" Drvar, čiji postupci su posljednjih dana uznemirili i zabrinuli građane općina Drvar i Bosansko Grahovo.

Kako je saopćeno, to će uraditi jer je neophodno ispitati sve okolnosti kako je strani investitor iz Srbije dobio sve dokumente od Općinskog suda u Livnu, potom potrebne dokumente izdate od Općine Drvar i dozvolu za upravljanje otpadom koju je izdalo Kantonalno Ministarstva graditeljstva obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Livanjskog kantona.

"Moram istaći to da Federalno ministarstvo okoliša i turizma dokumentaciju cijeni na osnovu onoga što dobije. U slučaju firme 'KROM reciklaža' mi smo dobili uredne dokumente. I na osnovu njih morali smo postupati. Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao i u nekim drugim slučajevima kada je u pitanju izdavanje dozvola, tako i u ovom slučaju, dovedeno je pred svršen čin. Ako nam stranka dostavi urednu dokumentaciju koju izdaju niži nivoi vlasti, mi htjeli to ili ne, po zakonu moramo izdati dozvolu. Zbog toga je sada neophodno da tužilaštvo istraži kako je firma 'KROM reciklaža' registrirana u sudu, a sud napisao da je sjedište firme u zgradi Općine Drvar, ali i sve druge detalje", kazala je Đapo.

Podržala je načelnicu Općine Drvar Dušicu Runić i građane Drvara u njihovoj borbi da se sve sumnjive okolnosti izvedu na čistac.

"Također, pozivam kantonalnog ministra da objasni zašto je kantonalna dozvola izdata bez javne rasprave i učešća javnosti. Ako je firma registrovana na adresi Titova 1 u Drvaru, a na toj adresi se nalazi zgrada Općine Drvar, očigledno je da postoje određene malverzacije", istakla je Đapo.

Dodala je da će, ako bude ustanovljeno da kompanija nije spremna za rad, otpad koji je uvezen iz Italije biti vraćen, uvoznik kažnjen, a svi u Općini Drvar i Kantonu 10 koji su izdali potrebne dokumente i dozvole za rad odgovarat će u tužilaštvu.

"Želim poručiti građanima da se tokovi otpada prate u EU i BiH, tako da nema bojazni da neopasni otpad može ostati u BiH ukoliko se ne upotrebljava u svrhe za koje je uvezen. U kontaktu sam sa Federalnom inspekcijom koja je u petak prikupila informacije iz Kantona i nadam se da će čim prije otići u Drvar", rekla je Đapo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije