BiH / Nije prihvaćena inicijativa da se status službene osobe dodijeli novinarima

14. 06. 2020. u 13:41:00 Fena

Shares: 10

Novinari u RS i u narednom periodu neće imati status službene osobe. 

Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji će biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS-a 16.juna, nije prihvaćeno propisivanje posebnog krivičnog djela - spriječavanje novinara u vršenju profesionalne dužnosti.

Kao razlog je navedeno to što su Krivičnim zakonikom, između ostalog, propisana i krivična djela tjelesne povrede, teške tjelesne povrede, kao i ugrožavanje sigurnosti, a koji na jednak način tretira i štiti sve građane i profesije od napada, kao što su ljekari, profesori, nastavnici i mnogi drugi, koji su u svom radu izloženi mogućnosti napada u obavljanju svog posla.

"Mogućnost propisivanja navedenog krivičnog djela kao i posebne zaštite novinara u obavljanju njihove djelatnosti razmatrat će se kada se stvore pretpostavke da se u Krivični zakonik uvrste i krivična djela protiv časti i ugleda", navedeno je obrazloženju Nacrta izmjena i dopunama Krivičnog zakonika RS.

Inicijativa da se status službene osobe dodijeli ovlašenoj osobi koja pruža usluge snabdijevanja električnom energijom, te radnicima na željeznici i drugim profesijama također nije prihvaćena. 

Osim kazne doživotnog zatvora, izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika u RS, uvodi se i još novina.

Kazna zabrane upravljanja motornim vozilom zamijenjena je oduzimanjem vozačke dozvole, a dosadašnja kazna zabrane upravljanja motornim vozilom postala je nova mjera bezbjednosti, dok je opći maksimum kazne zatvora povećan s dvadeset na trideset godina, te je posebno propisana izuzetnost kod izricanja kratkotrajne kazne zatvora.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA