COVID / Nije dobro: U Kantonu Sarajevo ponovo trocifren broj zaraženih

19. 10. 2020. u 10:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 182

Iako su jutros iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) objavili da su tokom noći testirano novih 146 uzorka na prisustvo koronavirusa, od kojih je njih 27 osoba bilo pozitivno, situacija u Kantonu Sarajevo nije baš najbolja.

To potvrđuju rezultati koje smo dobili iz Press službe Kantona Sarajevo, u čijem se saopćenju navodi da su potvrđena 103 nova slučaja zaraze koronavirusom u KS.

Ovo su rezultati laboratorijskih testiranja 458 uzoraka, prikupljenih od 16. do 18. oktobra ove godine.

Od pomenutog broja novozaraženih, porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada 67 osoba, odnosno 65,04 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U prethodna 24 sata, evidentiran je oporavak 25 osoba, tako da je broj aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom trenutno 903.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima je 66 osoba, od kojih dvije koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju.

Na sreću nije bilo smrtnih ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih u KS ostao 94 osobe.

Do danas je u Kantonu Sarajevo potvrđena 5.831 zaražena osoba, od kojih je njih 4.834 oporavljeno od COVID infekcije.

U samoizolaciji se nalazi 1.499 osoba.

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo posljednjih dana, te intenziviranu cirkulaciju virusa u populaciji, iz Zavoda za javno zdravstvo KS upozoravaju sve stanovnike našeg kantona na obavezno pridržavanje svih preporuka i naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (10)