Nigerijski studenti udaljeni iz BiH, konačno se vraćaju kući

Radiosarajevo.ba
Nigerijski studenti udaljeni iz BiH, konačno se vraćaju kući
PrtScr / Studenti iz Nigerije

Služba za poslove sa strancima danas je, nakon provedenih mjera i radnji iz svoje nadležnosti udaljila sa teritorije Bosne i Hercegvine dvije osobe - Eboh Kenneth Chinedu i Abia Uchenna Alexandro, državljane Nigerije.

Radi se o dvojici nigerijski studenata  koji su deportirani iz Hrvatske u BiH. Oni su 12. novembra doputovali su u Pulu kako bi učestvovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu. Nakon završetka takmičenja, 17. novembra, doputovali su u Zagreb. 

Na ulici ih je zaustavila i privela policija, misleći da su migranti. Odvezli su ih u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem natjerali da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Mislili da su migranti: Hrvatska policija otela nigerijske studente i poslala ih u BiH

Dvojica policajaca su nam rekli idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam ne, vi idete u Bosnu. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomjerim da će me upucati...............


"Navedena lica su legalno boravila u Republici Hrvatskoj, te su nezakonito iz Republike Hrvatske ušli na teritoriju Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, Služba za poslove sa strancima je preduzela neophodne mjere i radnje te im je izrekla mjeru protjerivanja i stavljanja pod nadzor u Imigracioni centar", saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima. 

Obzirom da su lica u toku postupka izrazila želju da se vrate u zemlju porijekla, Služba za poslove sa strancima je stupila u kontakt sa nadležnom Ambasadom Nigerije u Budimpešti, koja je iskazala spremnost da finansira povratak svojih državljana u matičnu zemlju.

Cijeneći najbolji interes navedenih lica, proveden je postupak njihovog udaljenja, te su isti samostalno i dobrovoljno uz podršku predstavnika nadležne Ambasade Nigerije, danas udaljeni iz Bosne i Hecegovine, letom preko Istanbula za Nigeriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije