Oglasili se "prozvani" / Hrvatska policija ne zna otkud nigerijski studenti u BiH

03. 12. 2019. u 22:50:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske reagiralo je večeras na vijest o nezakonitom deportiranju dvojice nigerijskih studenata u BiH, piše Index.hr.

Ponudili su "objašnjenje" u kojem zapravo kažu da nemaju pojma kako su Nigerijci završili u BiH, istovremeno iznoseći sumnje o njihovom boravku u Hrvatskoj.

Podsjetimo, osamnaestogodišnjaci Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu su za bh. portal Žurnal ispričali da su 12. novembra doputovali su u Pulu kako bi učestvovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu.

Nakon završetka takmičenja, 17. novembra, doputovali su u Zagreb. Na ulici ih je zaustavila i privela policija. Odvezli su ih u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem natjerali da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, odveli su ih u kamp u Velikoj Kladuši, napisao je Žurnal.

Mislili da su migranti: Hrvatska policija otela nigerijske studente i poslala ih u BiH

Dvojica policajaca su nam rekli idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam ne, vi idete u Bosnu. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomjerim da će me upucati...............

Policija je za Hinu potvrdila da su 12. novembra petorica nigerijskih državljana, voditelj i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre učestvovali na sportskom takmičenju te da su voditelj i jedan sudionik natjecanja legalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačkog aerodroma, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za preostalu dvojicu spomenutih Nigerijaca policija nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske.

„Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16. studenoga prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18. studenoga odjavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente te otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te ne možemo dalje govoriti o okolnostima kako su se oni našli u BiH“, kazala je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Dodala je kako policija ispituje radi li se o još jednom pokušaju zloupotrebe dolaska na sportska takmičenja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA